Oh, ezek a „mai” fiatalok

2019. augusztus 24., szombat

Eltűnt-e a XXI. századból Isten és az Ő képmására teremtett ember? Mik azok a témák, amelyek érdeklik a fiatalokat, és hol lehet őket megtalálni? Lehetnek a család és a nemzet fontos témái a fiatal generációnak? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekezett válaszokat találni a Reformátusok Szárszói Konferenciáján Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója és Bella Péter református lelkipásztor. Beszélgetőpartnerük Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Mozgalom szervezési igazgatója volt, a beszélgetést teljes terjedelmében az ajánlónkban található videóban tekinthetik meg.

„Az, hogy alapjaiban megváltozott a világ és abban ma már nincs jelen Isten, egy pogány mondás. Hitetlen, destruktív, a panaszkultúrát építi, meddő és haszontalan. Nem sarkall cselekvésre” – véli Böszörményi-Nagy Gergely, aki szerint „azoknak a közösségeknek, amelyekben ez a kultúrpesszimiszmus uralkodik, ki kell jönniük ebből”. A Reformátusok Szárszói Konferenciájának szombati plenáris ülésén Illés Boglárkával és Bella Péterrel a kereszténydemokrácia fiatalokat is érdeklő témáiról gondolkodtak közösen, segítőjük ebben Kavecsánszki Ádám volt. A továbbiakban csupán néhány gondolatot emelünk ki az elhangzottakból.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!

Illés Boglárka többnyire a Magyar Ifjúság Kutatásra alapozva fejtette ki véleményét: a több ezer 15-29 éves fiatal megkérdezésével készített felmérés többek között választ adott arra, hogy miben hisznek a fiatalok, kik a példaképeik, és hogy mit tekintenek hiteles információforrásnak. A helyettes államtitkár a kormányzat családvédelmi akciótervéből is kiemelt példákat, melyek az említett generáció helyzetét segítik és segíthetik a jövőben. Hangsúlyozta: „Fiataljaink jövőjüket családban, házasságban képzelik el, mindössze 6 százalék az, aki nem így nyilatkozik. A fiatalok többsége több mint 3 gyermeket szeretne vállalni.” Hozzátette: a tervek és a tények között van különbség, aminek keresik az okait, hogy azokra reagálhassanak.

„Azt látom, hogy az életkérdések nem változnak. Az éhség nem változik. Az, hogy a fiatalok stabilitást, boldogságot akarnak, hogy meg akarják találni az élet értelmét. De ma már máshogy rendeződik be az életünk” – mondta Bella Péter arra a kérdésre válaszolva, hogy nehéz-e manapság a fiatalokat közösségbe szervezni. „Én nagyon nem szeretem a milyenek a mai fiatalok mondatot, mert ahelyett használjuk, hogy megismernénk a világukat” – tette hozzá. Szerinte az egyháznak úgy kell elmondani az örök és változatlan üzenetet, hogy azt értsék a fiatalok: „Sokszor választjuk a könnyű megoldást és azt mondjuk, hogy ezt, vagy azt tudni kell(ene). Nem feltétlenül. Újra és újra el kell mondani. És feltenni a kérdést: értenek-e engem?” A református lelkész emellett hangsúlyozta azt is, hogy fontos és hasznos a közösségi média felületein történő kommunikáció akkor, ha az online jelenlétnek van a való életben is lenyomata, például ha egy lelkipásztor elérhető offline is egy beszélgetésre.

Böszörményi-Nagy Gergely ezzel egyetértve hozzátette: „Sokan azt gondolták – különösen a magukat progresszívnek gondoló véleményformálók – hogy a technológia meg fogja változtatni a politikát. Pedig valójában a politika változtatta meg a technológiát.” Mint mondta, a technológia sosem tudja pótolni a személyes karizmát és az erős mondásokat, és ugyanez igaz a misszióra is: „Ha valaki hisz abban, amit mond és átéli, nézőként én is át tudom. Erre való a közösségi média. Ha megvan az üzenetünk és a hangunk, akkor azt fel tudja erősíteni. Ha nincs, akkor nem fogja. Ha megvan, de nem használjuk, akkor nem fogják hallani.”

Szűcs Péter, fotó: Szarvas László

A videót a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány munkatársai készítették.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.