A huszonnegyedik óra

2019. szeptember 17., címkék: rszk

A református diakónia éles kérdéseiről szólt a Szociális gondoskodás – cselekvő keresztyénség című szekció a Reformátusok Szárszói Konferenciájának harmadik napján, amelyen Czibere Károly, a szakterületért korábban felelős államtitkár, Oláh István, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke és Eperjesi Tamás, a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Irodájának felzárkózási csoport vezetője osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal.

Krisztus követői a weben

2019. szeptember 15., címkék: rszk

Nyolcvannyolc százalékos az internetes lefedettsége Magyarország lakosságának, ötvennyolc százalékunk valamilyen közösségimédia-felületet is használ. Felnőtt egy generáció, amelyiknek születése óta természetes az online kommunikáció. Nem az a kérdés tehát, hogy az egyháznak jelen kell-e lennie ezeken az új platformokon, hanem az: hogyan jelenjen meg? Vígh Tamás, a Szólj be a papnak! mozgalom önkéntese és Hamar Donát vlogger meséltek tapasztalataikról az idei Reformátusok Szárszói Konferenciáján.

Csillagok felé mutatni

2019. szeptember 12., címkék: rszk

Az értelmiség 21. században betöltött szerepéről beszélgetett a Reformátusok Szárszói Konferenciáján Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, Szalai Zoltán kultúrtörténész, a Mandiner.hu lapigazgatója és Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. A Bráda Ferenc, a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója vezette kerekasztal-beszélgetés résztvevőit arról kérdeztük, saját területükön miben látják az értelmiség feladatát.

Van ennél jobb feladat?

2019. szeptember 04., címkék: rszk

A közéletet formáló párbeszéd a Reformátusok Szárszói Konferenciájának öröksége, ennek jegyében Orbán Balázzsal, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárával, valamint Ungár Péter országgyűlési képviselővel – a rendezvény két résztvevőjével – a különböző nézőpontokról, a társadalmi felelősségvállalásról és a fiatalok szerepéről beszélgettünk.

A közszolgálat is lehet misszió

2019. szeptember 03., címkék: rszk

Mi a művészek, újságírók és médiaszemélyiségek szerepe a közéletben? Felelősségük-e aktívan kifejteni a véleményüket politikai, vallási, vagy épp környezetvédelmi kérdésekben? Keresztyénként másképp állnak-e a hivatásukhoz? Horváth Gáspár zenész, Mihályi Győző színművész, Pál Dániel Levente költő, Ablonczy Bálint újságíró, Jónás István rádiós és Hamar Donát vlogger véleményét ismerhetik meg, akik az idei Reformátusok Szárszói Konferenciájának kerekasztal-beszélgetésein vallottak minderről.

A szülő legyen világítótorony

2019. augusztus 29., címkék: rszk

A városi életforma tönkreteszi a családokat és megnehezíti a férfi és női szerepek elsajátítását. A feltétel nélküli anyai elfogadás és az apák hiánya egyaránt rengeteg lelki törést okoz. Ráadásul naponta mindössze körülbelül másfél-két órában éljük a családi életünket, pedig a boldogulás kulcsát ma már nem a karrier, hanem a magánélet területén kell keresnünk. A XXI. századi férfi és női szerepekről, valamint a felvetett kihívások megoldásáról Kádár Annamária pszichológus, tréner, Csűrös-Varga Vanda református lelkipásztor, családterapeuta és Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója osztotta meg gondolatait a Reformátusok Szárszói Konferenciáján. Beszélgetőpartnerük Balázsfalvi-Ábrám Anna, a Zsinati Ifjúsági Iroda korábbi vezetője volt. Az alábbiakban a beszélgetés szerkesztett változatát olvashatják.

Albert Gábor példát élt elénk

2019. augusztus 24., címkék: rszk, albert gábor

Kossuth díjas író, nemzetéért aggódó értelmiségi, előadója és szervezője a rendszerváltás utáni 'szárszói református konferenciáknak – a három évvel ezelőtt elhunyt Albert Gáborra emlékeztek augusztus 24-én a Balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központban.

Oh, ezek a „mai” fiatalok

2019. augusztus 24., címkék: rszk

Eltűnt-e a XXI. századból Isten és az Ő képmására teremtett ember? Mik azok a témák, amelyek érdeklik a fiatalokat, és hol lehet őket megtalálni? Lehetnek a család és a nemzet fontos témái a fiatal generációnak? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekezett válaszokat találni a Reformátusok Szárszói Konferenciáján Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója és Bella Péter református lelkipásztor. Beszélgetőpartnerük Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Mozgalom szervezési igazgatója volt, a beszélgetést teljes terjedelmében az ajánlónkban található videóban tekinthetik meg.

Hitünket vigyük ki a hétköznapokba!

2019. augusztus 23., címkék: rszk

Megpróbálja-e a világ szembe fordítani a keresztyénséget önmagával a vallás fogalomrendszerének torzításával? Ha igen, hogy lehet ez ellen védekezni? Hogyan befolyásolja, és hogyan kellene befolyásolnia egymást a politikának és a keresztyénségnek? Csak néhány kérdés, melyre a Reformátusok Szárszói Konferenciájának második napján Szűcs Ferenc református teológusprofesszor és Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója keresték a válaszokat. Beszélgetőpartnerük Farkas Örs politológus volt, a beszélgetést teljes terjedelmében az ajánlónkban található videóban tekinthetik meg.

A semlegesség a legborzasztóbb homogenitás

2019. augusztus 22., címkék: rszk

Közéleti felelősség, állam és egyház szerepe, megmaradás, politikai korrektség és keresztyén értékek – csupán néhány gondolat a Reformátusok Szárszói Konferenciájának idei nyitóestjéről. A rendezvény Bogárdi Szabó István püspök, Kövér László házelnök és Trócsányi László EP-képviselő keresztyéndemokráciáról szóló beszélgetésével kezdődött.

Adjuk tovább az Istentől kapott ajándékokat!

2019. augusztus 22., címkék: rszk

„A demokrácia teológiai értelemben csak keresztyén lehet" – hangsúlyozta a Reformátusok Szárszói Konferenciájának idei nyitó áhítatában Steinbach József dunántúli püspök. A Balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központban csütörtöktől vasárnapig tartó értelmiségi találkozó beszélgetései a keresztyén értékek és a közélet kapcsolatát járják körül.

Ápoljuk a hagyományainkat!

2019. augusztus 22., címkék: rszk, képriport

Örökség, közélet, párbeszéd: ma kezdődik a Reformátusok Szárszói Konferenciája, mi pedig utánajártunk, hogy készülnek elő a szervezők és az önkéntesek.

Izgalmas és lehetőségekkel teli idők előtt állunk

2019. július 29., címkék: rszk

Bár nap mint nap a keresztyének üldözéséről és a keresztyén értékek háttérbe szorulásáról szóló híreket hallunk, Böszörményi Nagy Gergely mégis derűlátó. A kezdő vállalkozások felkarolásával foglalkozó Design Terminal vezetője, a Brain Bar jövőfesztivál alapítója és a Reformátusok Szárszói Konferenciájának egyik idei előadója úgy véli, a keresztyénségre a reformációhoz hasonló nagyságrendű megújulás vár.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.