Nyolcezer fiatal vett részt az idei 72 órán

2016. október 09., vasárnap

„Emberek találkoznak a segítésben, s ezek az élet felejthetetlen pillanatai" – így foglalta össze a 72 óra kompromisszum nélkül lényegét Bogárdi Szabó István református püspök. Kilencedik alkalommal szervezte meg közös, fiatalokat megszólító három napos önkéntes akcióját a katolikus, az evangélikus és a református egyház.

Három nap az önkéntesség terjedéséért

Csütörtökön koraeste elstartolt és vasárnap délutánig zajlik a 72 óra kompromisszum nélkül, október 6. és 9. között kilencvenhét magyarországi településen összesen háromszáz önkéntes feladatot lát el a programra regisztrált nyolcezer fiatal. A kezdeményezés Németországból indult és az utóbbi tizenöt évben már tíz másik európai országban honosodott meg. Rajtunk kívül idén még Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Horvátországban, Luxemburgban, Olaszországban és Szlovéniában mozdulnak meg a fiatalok egy-egy hétvégére.

A magyar 72 óra több szempontból is különleges: nemcsak a résztvevők száma emeli ki az európai átlagból, hanem az a kitartás is, amellyel 2010 óta minden évben megszervezik (más országokban két-három vagy ötévente tartják meg). „Magyarországon ma minden harmadik ember önkénteskedik, s egyre fontosabb a fiatalok körében is” – osztotta meg örömét az újságírókkal Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a 72 óra apropóján. Mint mondta: a kötelező középiskolai közösségi szolgálat bevezetésével, a Nemzeti Önkéntes Tanács felállításával, az onkentes.gov.hu portál elindításával, valamint a 72 óra támogatásával a kormány célja, hogy a fiatalok találkozzanak az élménnyel, hogy adni jó, hogy az önként vállalt szolgálattal jobbá tehetik környezetüket.

Ugyanakkor a 72 óra több, mint egy egész országot átfogó szociális program a sok közül. Krisztushívő szervezői (hazánkban a 72 óra a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház közös projektje) az emberiségért a kereszthalált is vállaló Jézus önátadására akarják ráirányítani a figyelmet.

Add magad!


Az akció idei vezérigéje az a mondat – „Ezüstöm és aranyam nincsen, de amim van, azt adom neked” (Apcsel 3,6) –, melyet Péter apostol mond a sántának, mikor mestere nevében meggyógyítja. „Add magad! – felülről jövő szlogen ez, hiszen a János evangéliuma szerint Jézus Krisztus értelmezi így küldetését, önként adja életét a világért. A 72 óra résztvevői is ezt az önátadást képviselik, ennek örömét élik meg” – mondta Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus püspök a projekt október 7-i sajtótájékoztatóján.

„Add fel, add el magad” – megannyi kísértést jeleznek a szlogen jelentését torzító igekötők. Erről Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök beszélt, aki a 72 óra résztvevőinek önkéntes szabadságát hasonlította össze az egykori kommunista szombat kötelező jellegével. „Ezek a fiatalok a legtöbbet, legdrágábbat adják a jó ügyért, s a jókedvű, szabad odaszánás ünnepét tapasztalják meg.”

„Fordított vendégjárásban vagyunk: segíteni jöttünk a Vakok Battyány László Római Katolikus Gyermekotthonába, mégis az itteni gyerekek vendégelnek meg minket szívük szeretetével” – mondta a sajtónyilvános önkéntes akción Bogárdi Szabó István. A református püspök az egymást megajándékozó, ember és ember közötti találkozás fontosságáról beszélt: „Tapasztalataim szerint, ha a segítésben, az önátadásban, a szeretetben találkoznak emberek, az ilyen pillanatokat soha nem felejtjük el.” Zsinatunk lelkészi elnöke azt kívánta, hogy életünk megnyitása, az önkéntesség ne csak életünk jól szervezett pillanata legyen, hanem hétköznapjaink szerves része.

Mintaadó odafordulás

„Nagyon sok az üresség a világban: az emberek a maguk dolgaival foglalkoznak, nem kapcsolódnak egymáshoz” – indokolta Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője, miért tartja nagyra a 72 óra kompromisszum nélkül misszióját. „Az emberi kapcsolatokban fontosak a minták, fontos tudatosítanunk, mekkora felelősség van rajtunk” – mondta, s a 72 óra résztvevőinek sok sikert kívánt a mintaadáshoz.

Az énekesnő már négy éve önkénteskedik a XII. kerületi katolikus gyermekotthonban, így nagy öröm volt számára, hogy az Anna nővér által vezetett intézmény is fogadott önkénteseket. A sajtótájékoztató után a fiatalok kirándulni mentek a lakókkal a budai hegyekbe, míg az egyházvezetők, valamint az állam és a fővárosi önkormányzat képviselői az intézmény ebédlőjének felújításában segédkeztek.

Feke György, fotó: Dimény András

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.