Ünnepeljük együtt a közös európai értékeket!

2016. május 07., szombat

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) felhívással fordult tagegyházaihoz arra buzdítva őket, hogy az Európai Unió és az Európa Tanács által meghirdetett Európa-nap alkalmával, május 5. és 9. között emlékezzenek meg az integrációt, emberi jogokat és demokráciát magukba foglaló közös értékeikről.

Napjainkban kritikus jelentőséggel bír Európában, hogy a béke, közösség, emberi jogok és demokrácia ügyéről közösen gondolkozzunk – fogalmaz a nyilatkozat. Az európai projektet és annak kapcsolatát a globális közösséggel számos, egymással összefüggő krízis fenyegeti. Erőszak és konfliktusok dúlják fel az életet a kontinensen és azon túl. A menekültek érkezése okozta krízis igazi megoldás nélkül folyatódik, az országok pedig elmulasztják erkölcsi és jogi kötelezettségüket a szükséget szenvedő emberek védelméért.

Az európai gazdasági és politikai élet egyaránt krízisben van. A globális gazdasági válság hatásai elhúzódnak, az egymással versengő nemzeti érdekek jelentős árfolyam ingadozást okoznak az euróövezetben. A közelgő brit népszavazás újraszabhatja az Európai Uniót és a tagországok viszonyát. Erősödik az euroszkepticizmus és ezzel együtt a megosztó nacionalizmus új formái jelennek meg.   

Ebben a kritikus helyzetben az egyházak feladata, hogy hangot adjanak prófétai reménységüknek. Európának folyamatosan szüksége van arra, hogy a béke, a demokrácia és az emberi jogok előmozdítására tett vállalkozásként identitására újra rátaláljon. „Erre csak az egész emberiség javára tett nyílt és őszinte együttműködésben van esély” – emelte ki Heikki Huttunen, a CEC főtitkára. „Európa jóléte és fejlődése csak legközelebbi szomszédai, Afrika és Közel-Kelet békés átalakulásával együtt lehetséges” – tette hozzá a finn ortodox egyházvezető.    

Az Európai Unió alapja az emberi méltóság, szabadság, demokrácia, egyenlőség, jogrend és az emberi jogok tisztelete volt. Együtt arra hívattunk, hogy fenntartsuk ezeket a közös értékeket, amelyek mentén az európai politikai intézmények létrejöttek. A CEC megerősíti meggyőződését abban, hogy az egyházak, civil szervezetek és politikai intézmények egyaránt hozzájárulhatnak az egységhez és béketeremtéshez Európa és az emberi közösség javára.

Külügyi Iroda

Forrás: www.ceceurope.org

Istent keresem

1Móz 24,28–67

„Az Úrtól indult el ez a dolog… Legyen urad fiának a felesége, ahogyan elvégezte az Úr” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink