Nemzetközi tanulmányút valósult meg az EFOP 1.9.8-17-2017-00002. projekt keretében

2018. október 04., csütörtök

A Magyarországi Református Egyház szeretetszolgálati intézményeinek szervezet- és szakmafejlesztése című EFOP 1.9.8-17-2017-00002. azonosítószámú projekt keretében sor kerül olyan önállóság fókuszú szolgálatfejlesztésre, amely a fogyatékossággal élő személyek önellátó képességének minél magasabb szintre történő emelését támogatja. A szolgáltatásfejlesztés hazai és nemzetközi jó gyakorlatok megismerésével és adaptációjával történik.

Ezen célok megvalósítása érdekében 2018. szeptember 24-28 között a projekt szakmai megvalósításában részt vevő 17 fő munkatárs nemzetközi tanulmányúton vett részt Németországban Bielefeld, Bad-Oeynhausen, Minden valamint Lemgo városokban.

A szakmai program során a résztvevők megtekinthették Bodelschwinghsche Stiftungen Bethel, Diakonische Stiftung Wittekindshof, valamint a Stiftung Eben-Ezer szervezetek ellátórendszerét.

 

Mindhárom szervezet esetében sor került lakhatási szolgáltatások (a magyar fogalomrendszerben támogatott lakhatás), intézményes ellátási forma (a magyar fogalomrendszerben ápoló-gondozó otthoni ellátás), foglalkoztató (a magyar fogalomrendszerben nappali intézmény, valamint fejlesztő-, illetve akkreditált foglalkoztatás) megtekintésére.

A különböző ellátási formák helyszíneinek bejárásán túl lehetőség volt a német partnerekkel történő konzultációra is, amelynek megvalósítását folyamatos német-magyar tolmácsszolgáltatás segítette.

 

Bethel Bielefeld egy városrésze, ahol több mint 22.000 fő ellátása valósul meg – beleértve a szociális- és egészségügyi szolgáltatásokat, valamint a foglalkoztatási formákat is. Rövid bemutatkozó előadás után a magyar szakértői csoportot szakmafelelősök kísérték a különböző helyszínekre, ahol napi munkavégzés közben lehetőség volt megtekinteni a szolgáltatást végzők és igénybevevők napi rutinját.

 

A magyar szakértői csoport abban a megtiszteltetésben részesült, Bad-Oeynhausenben Prof. Dr. Dierk Starnitzke egyházi vezető személyesen jelent meg a délelőttre szervezett konzultáción és mutatta be Alapítványuk működését, a közösségi alapú lakhatás, valamint az aktivizálás helyi modelljét.

 

Az Eben-Ezer Alapítványnál Bernhard Schnoor elnök tartott egy interaktív előadást Észak-Rajna-Vesztfália tartomány ellátórendszerének finanszírozási kérdéseiről.

 

A tanulmányút megszervezését Reinhard Fischbach úr segítette, aki több mint 20 éve került kapcsolatba a nagykőrösi diakóniai főiskolával és azóta segíti, hogy a magyar diakóniai munkatársak Bethel-be utazhassanak és értékes szakmai tapasztalatokat gyűjthessenek.

 

A tanulmányúton szerzett tapasztalatokat a résztvevő megvalósítók írásban rögzítették, amely egy Zárótanulmány alapjául szolgáló beszámolóban kerül összefoglalásra.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.