Nemzeti gyásznap

2017. január 23., hétfő

A veronai buszbaleset áldozataira emlékezünk, a gyászolókért és a sérültekért imádkozunk a mai napon. A Magyar Református Szeretetszolgálat is felajánlotta lelkigondozóinak segítségét.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott hazafelé egy franciaországi sítáborból.

A sérülteket veronai kórházakban látták el, a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselői, valamint az Országos Mentőszolgálat szakemberei még szombaton a helyszínre utaztak, hogy megszervezzék a balesetet szenvedett magyarok hazaszállítását. A hirado.hu szombati információi szerint az égési sérülést szenvedett fiatalokat a Bethesda Gyermekkórházban és a miskolci megyei kórházban láthatják el.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa felhívása nyomán az ökumenikus imahét vasárnapi záró alkalmain megemlékeztek a tragédia áldozatairól, országszerte számos gyülekezetben imádkoztak a túlélőkért és a gyászolókért. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet gyűjtést hirdetett a sérültek és az áldozatok családjai számára a www.segelyszervezet.hu oldalon, valamint számlaszámán keresztül.

A Református Szeretetszolgálat szakemberei felajánlották segítségüket az olaszországi buszbalesetben érintett budapesti gimnáziumnak, a túlélőknek és hozzátartozóknak. Az egyeztetések során egyértelművé vált, hogy ebben a nehéz helyzetben legfőképp lelki segítségnyújtásra van szükség. A Szeretetszolgálat így felajánlotta hosszú távú együttműködését az érintetteknek, hogy segítséget nyújtson a tragédia feldolgozásában. 

„Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás. A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok " – írta Orbán Viktor közvetlenül a buszbalesetet követően. A miniszterelnök kezdeményezésére a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Magyarország lobogóját ma reggel nyolc órakor vonták fel, majd eresztették félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében. Bíró László katolikus tábori püspök mondott rövid imát, mellette jelen volt Jákob János protestáns tábori püspök is. A meghatározott középületeken gyászlobogót függesztenek ki, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót is félárbocra eresztik. A nemzeti lobogó félárbocra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondult.

Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon tartanak megemlékezést. 
A Magyar Református Szeretetszolgálat segédanyaga a református pedagógusok, hitoktatók, lelkipásztorok, ifjúsági vezetők számára.
A Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény munkatársainak segédanyaga a veronai tragédia iskolai feldolgozásához.

Együttérzünk az elhunytak hozzátartozóival, imádkozunk a sérült fiatalok, tanárok és családtagok gyógyulásáért. Nincs a birtokunkban annak ismerete, ahogyan Isten oltogatja és gyújtogatja az életek csillagait, azonban vigasztalódhatunk ígéretében: "Gyászukat örömre fordítom, megvigasztalom őket..." (Jer 31,13)

reformatus.hu

Forrás: hirado.hu, MTI

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió