Ne csak a baj legyen velük

2013. március 28., csütörtök

Kőbányán nyitotta meg második, álláskeresőket támogató központját az Ökumenikus Segélyszervezet. Széleskörű tanácsadást, személyiségfejlesztő tréningeket és munkaerő-piaci képzést is kínál a több hónapos felkészítő program, derült ki az központ március 27-i nyílt napján.

„Az Újszövetség sok története játszódik a munkaerőpiacon, elég csak a szőlőművesekről szóló példázatra gondolni" – mondta a kőbányai Ygen-központ nyílt napján Bölcskei Gusztáv református püspök az Ökumenikus Segélyszervezet programjáról. A Bethesda-tavi történetre utalva pedig arról beszélt, ha az emberek egymásnak segítenek, s nem takargatják gyengeségeiket, azzal saját emberségüket is komolyan veszik.

Az Ökumenikus Segélyszervezet már évek óta foglalkozik azzal, hogy segítsen kitörési pontokat találni a munkanélküliségből. Kezdeményezésére 2012-ben alakult meg az első Ygen Humánerőforrás Központ Budapest XXIII. kerületében, Soroksáron azért, hogy több hónapos fejlesztő tevékenységgel kísérje az munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű álláskeresőket.

A felkészítés során személyiségfejlesztő tréning, kompetenciafejlesztés, álláskeresési, pszichológiai, pálya és karrier tanácsadás, próbainterjúk, önbizalom fejlesztő tréning és álláskereső klub áll a hátrányos helyzetű álláskeresők rendelkezésére. Humán-erőforrás szakemberek, pszichológusok, trénerek és szociális munkások támogatják a zömében tizennyolc és harmincöt év közötti munkakeresőket.

„A programban részt vevő budapesti és pest megyei jelentkezők hatvanhét százaléka máris sikeresen elhelyezkedett" – mondta el Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója. Idén indították el második központjukat a kőbányai Kis-Pongrác lakótelepen, módszerüket országosan kívánják elterjeszteni a Segélyszervezet saját intézményei mellett más intézmények körében is.

Kovács Koko István is részt vett a nyílt napon. Az olimpiai bajnok ökölvívó a Pongrác lakótelepen nőtt fel. „Nehéz volt az élet a telepen, de az emberek felemelt fejjel jártak, mert volt munkájuk" – emlékezett vissza a sportoló, s kifejezte örömét, hogy a Segélyszervezet programjában szakemberek, „edzők dolgoznak" az álláskeresőkkel, segítenek visszaadni az emberek önbizalmát, felszínre hozni belső értékeiket. Végezetül azt kívánta, hogy tíz éven belül már ne legyen igaz Ganxsta Zolee dalszövege: „Telepi gyerekek, csak a baj van veletek."

Feke György, Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.