A koronavírus kalákája

2020. március 24., kedd

A maszk, amely arra hivatott, hogy elszigeteljen, határt teremtsen közöttünk, mégis közösséget épít. Példaértékű önzetlenségről tanúskodik a maszkvarrás körül kialakuló összefogás, amellyel a Magyar Református Nőszövetség, és az ő felhívásukra válaszolók missziót folytatva segítenek a Bethesda Gyermekkórháznak.

Az egészségügyben dolgozók munkájának megsegítése rendkívül fontos, ezért a Bethesda-kórház kezdeményezésére összefogás indult, hogy a védelmet nyújtó maszkokat ne csak különböző üzletekből lehessen beszerezni, hanem megfelelő anyagból, önkéntesek segítségével készítve is alkalmazhassák a kórházi dolgozók a veszély idején.

Ennek fő oka, hogy elkerüljék a sterilitást segítő eszköz hiánycikké válását, emellett a legnagyobb veszélynek a betegellátásban dolgozók vannak kitéve, így az ő védelmük kitüntetett figyelmet igényel. A megvalósításban többen is közreműködnek, például a Magyar Református Nőszövetség – a részletekről Svébisné Juhász Mártát, a Nőszövetség alelnökét kérdeztük, aki vállalta a varrás menetének megszervezését, koordinálását.

„Nagy örömmel és szeretettel nyújtunk segítséget a maszkok elkészítésében. Ebben a nehéz időszakban minden segítő kézre és ötletre szükség van. Nagyon jó gondolata volt ez a Bethesda főigazgatójának és diakóniai igazgatójának, megtiszteltetés, hogy ránk gondoltak" – mondja Svébisné Juhász Márta. A Magyarországi Református Nőszövetség alelnöke azért fogadta el a felkérést, mert ez a tevékenység teljesen beilleszkedik az egyik diakóniai szolgálatukba. A varrás mestersége nem ismeretlen a nőszövetségi tagok számára, sok gyülekezeti, nőszövetségi csoportban van varrógép, vagy kedves időtöltés a varrás. Ők hozzáértésükkel már eddig is szolgálták a gyülekezeteket: úrasztali terítőkkel, keresztelőkeszkenőkkel tették szebbé templomaikat, gyülekezeti termeiket – ez a mostani szolgálat egy kicsit mégis más.

„A felhívásunkra két nap alatt száznegyvennégyen jelentkeztek. Azt gondoltuk, elsősorban a Református Nőszövetség csoportjai fognak reagálni a kérésre, azonban miután több platformon is megjelent a felhívás, olyanok is jelezték segítő szándékukat, akiknek gyermekeit egykor a Bethesdában kezelték, és így szeretnék kifejezni hálájukat" – teszi hozzá. Svébisné Juhász Márta elmondja, hogy a levelek nagy önzetlenségről, háláról és segítésvágyról tanúskodnak. A munkafolyamatok már elkezdődtek Budapesten, ahogy a főváros környéki varrodákban is folyik már a munka, ennek köszönhetően ezerötszáz darab maszk el is készült.

A kórház rendelt vásznat, azonban ha valaki ezt is egyénileg szerezné be, arra kell figyelnie, hogy olyan anyagból készítse a maszkot, amely kibírja a kilencven fokos mosást, nem megy össze és jól bírja a forró vasalást. A maszkhoz szükséges drót és szalag beszerzése az önkéntes vállalkozó feladata – ilyet találnak például az OBI-ban. A nagy érdeklődésre való tekintettel arra kérik a vidéken élőket, hogy vegyék fel a kapcsolatot a településük kórházaival és nekik ajánlják fel segítségüket. „ A jelentkezők között vannak magánszemélyek, gyülekezeti tagok, nőszövetségi tagok – sőt kis kft. is. Célunk az, hogy olyan megoldást találjunk, ami mindenki számára megfelelő, amiben mindenki egyaránt részt tud venni" – hangsúlyozza Svébisné Juhász Márta.

A riportot Hegedűs Márk kollégánk készítette az Európa Rádió műsorába. A szöveges anyagot Ritoók Teréz szerkesztette.

Fotó: Bethesda, Bazánth Ivola, Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.