NATO-védelem a koszovói szerb egyházi örökség fölött

2010. november 07., vasárnap

Teodosije lipljani püspök a visoki Decani monostorban fogadta Samuel J. Locklear amerikai admirálist, és Erchard Biler német vezérőrnagyot.

November 1-jén Teodosije lipljani püspök a visoki Decani monostorban fogadta Samuel J. Locklear amerikai admirálist, a NATO egyesített haderejének új parancsnokát, és Erchard Biler német vezérőrnagyot, a KFOR kontingens parancsnokát.

altKoszovói és metohijai látogatása során Locklear admirális kezdeményezte a találkozást a Szerb Ortodox Egyház helyi vezetőivel. A Decani monostor templomának megtekintése és a monostor történelmével való megismerkedés után a két főtiszt a koszovói szerb nép és az Ortodox Egyház biztonsági helyzetéről folytatott megbeszélést Teodosije püspökkel. Ezután a főtisztek együtt vacsoráztak a monostor testvéreivel. A beszélgetés során Teodosije püspök szorgalmazta, hogy a NATO továbbra is tartsa fenn jelenlétét a szerb enklávékban és a legfontosabb szerb szentélyek körül. A püspök hangsúlyozta, hogy még nem érett meg a helyzet arra, hogy a szerb vagyont a koszovói albán rendőrség védelmére lehetne bízni. Locklear admirális megígérte: annak ellenére, hogy a KFOR kontingenst az év végéig 8500 főről 5500 főre csökkentik, a KFOR egyik legfontosabb feladata továbbra is a szerb szellemi és kulturális örökség védelme lesz Koszovóban. (szimandron.hu – 2010-11-07 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió