Mikó-ügy: várhatóan májusban dönt a restitúciós bizottság a kollégium tulajdonjogáról

2016. április 22., péntek

Érdemben tárgyalta csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyét az egyházi és kisebbségi ingatlanok visszaszolgáltatásában illetékes bukaresti restitúciós bizottság, a döntést azonban a következő havi ülésére halasztotta - tájékoztatta az MTI-t Laczikó Enikő államtitkár-helyettes, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal képviselője a héttagú testületben.

A restitúciós bizottság márciusi ülésén már megállapította illetékességét, de csak a mostani ülésen kezdte vizsgálni a törvényes feltételek teljesülését, ugyanakkor meghallgatta az épületet visszaigénylő Erdélyi Református Egyházkerület képviselőinek érveit.

A székelyföldi kollégium korábbi visszaszolgáltatását szabálytalannak minősítve a ploiesti-i táblabíróság 2014-ben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, és megsemmisítette a református egyház tulajdonjogát.

Veress Emőd jogász, az egyház jogi képviselője - aki Ballai Zoltán egyházkerületi tanácsossal együtt vett részt a restitúciós bizottság ülésén - a magyar közmédiának nyilatkozva elmondta: a 2014-es büntetőjogi ítélet után a restitúciós eljárás visszakerült korábbi állapotába, vagyis most ismét arról kell döntenie a román államnak, visszaszolgáltatja-e a református egyháztól a kommunizmus idején elkobzott iskolaépületet.

A jogász rámutatott: nemcsak az egyházjogi érvek, hanem a román állam két világháború közötti, az egyház tulajdonjogát elismerő megnyilvánulásai is igazolják azt, hogy a telekkönyvben szereplő "evangélikus református Székely Mikó Kollégium" valójában az iskolát most visszaigénylő ErdélyiReformátus Egyházkerület egyik önálló jogi személyiség nélküli oktatási struktúrája volt.

Riporteri kérdésre reagálva Veress Emőd úgy vélte: lehetséges, hogy amennyiben a restitúciós bizottság most az egyház javára dönt, az perújrafelvételi alapot teremt a korábbi restitúciós testület börtönbüntetésre ítélt tagjai számára, de szerinte bármilyen pereskedés is kezdődne az ügyben, az várhatóan többéves folyamat lesz.

Az Erdélyi Református Egyházkerület csütörtöki közleményében Kató Béla püspököt idézve azt írta: ha a bizottság most úgy dönt, hogy nem szolgáltatja vissza jogos tulajdonosának az ingatlant, megnyílik a lehetőség, hogy az egyházkerület bírósági úton, polgári eljárással küzdjön tovább igazáért.

Forrás: MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.