Maradjon béke Ukrajnában!

2014. március 06., csütörtök

A Vallási Vezetők Európai Tanácsa (The European Council of Religious Leaders-ECRL) nagy figyelmet fordít a jelenlegi ukrán helyzetre, továbbá felhívást intézett minden párthoz a krízis békés eszközökkel való megoldása végett.

Az Ukrán Egyházak és Vallási Szervezetek (The Ukranian Churches and Religious Organizations) intézménye egy felhívás keretében kérte fel a nemzetközi közösség egészét, az orosz kormányt, az Ukrajna biztonságáért dolgozókat, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, az Európai Uniót, az ENSZ-t és az EBESZ-t és minden jóakaratú polgárt, hogy vállaljanak szolidaritást Ukrajnával, imádkozzanak az országért és az ukrán nemzetért.

Eduard Dolinski, Ukrajna Vallásközi Tanácsának bizottsági elnöke – mely intézmény hamarosan csatlakozik az ECRL-hez- hangsúlyozta a helyzet súlyosságát, megkérte minden vallás képviselőit világszerte, hogy imádkozzanak az ukrán emberekért, illetve felhívást intézett a döntéshozókhoz, hogy használják befolyásukat egy fegyveres konfrontáció megelőzése érdekében.

A legnagyobb gond az ECRL szerint, ha a konfliktus militarizálódik, hiszen így az ukránok könnyen válnának egy katonai konfliktus áldozataivá. Az ECRL a béke kultúrájának elkötelezettje, ahogyan ezt ki is fejezte a Lille Nyilatkozatban is: „...minden lehetőséget megragadunk arra, hogy támogassuk azon rendelkezéseket és döntéseket a politika területén, melyek előmozdítják a békét, és együtt emeljük fel hangunkat, vallási megosztottságokon keresztül is, azon erők ellen, melyek támogatják az erőszakot és akadályozzák a nemzetközi párbeszédet."

Az ukrán emberekkel vállalt szolidaritás fényében intézzük az Ukrán Egyházak és Vallási Szervezetek kérését az orosz kormányhoz, hogy az mutasson önkorlátozást, illetve kérjük a nemzetközi közösséget, hogy a számára minden elérhető intézmény és eszköz segítségével törekedjen békére a politikai párbeszéd során.
Imáinkkal és gondolatainkkal támogatjuk az ukrán nemzetet!

Külügyi Iroda
Forrás: Protestantnews
Fordította: Csobán Nóra

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.