Légy példája a hívőknek

2014. május 17., szombat

Jó hangulatban telt a Szeretethíd Kárpát-medencei önkéntes napok megnyitója az Erzsébet téri Akváriumban. Fontos gondolatokat is kaptak a megjelentek és így áttételesen a résztvevők is, akik több mint 14 ezren, 339 helyen mozdulnak meg a hétvégén.

A nemrég újraátadott Erzsébet téri gödör szórakozóhelyére, mostani nevén az Akváriumba húzódott be, éppen a víz elől a Szeretethíd megnyitója. Az eredetileg az Erzsébet tér kinti részére tervezett alkalmat tető alá kellett vinni, mert a napok óta tartó esőzésben nem lehetett kiszámítani, elmossa-e az idő a programot. Ha pedig bulihelyszín, akkor érthető volt a megnyitó előtt uralkodó bulihangulat: a termet a meghívottakon kívül református szociális intézmények gondozottjai töltötték meg.

Az összegyűlteket először Gilicze Réka, a Szeretethidat szervező Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője köszöntötte, majd Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök, a Kárpát-medencei önkéntes napok egyházi fővédnöke kapott szót.

„Hiszem, hogy az életünk nem véletlenek sora, hanem valaki választott minket: a Teremtő, aki feladatokkal bízott meg" – mondta a kárpátaljai egyházvezető.  Mint mondta, egy igen fiatal, felelős őrállónak írt páli levélből idéz, majd az apostolnak a Timóteushoz írt levél negyedik fejezetéből olvasott fel. „Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tiszta életben" – hangoznak Pál szavai és Zán Fábián Sándor kiemelte még egyszer: légy példája a hívőknek. Rámutatott, Pál azt mondta Timóteusnak, senki meg ne vessen ifjú korod miatt. Miért kellett ezt mondania, miért van ennek ma is érvénye? A püspök arról szólt, idősebb korában mindenki jobban megfontolja, meggondolja, amit tesz, míg a fiatalokat úgy tekintik, nekik ezt is lehet, azt is lehet, majd megkomolyodnak. A hívőknek is példára van szükségük, és példát adhat az a fiatal nemzedék, amely kész elöl járni önkéntességben. És ez az önkéntesség szeretettel működik, cselekedetekben, amihez bátorság kell, hit kell.

Zán Fábián Sándor elmondta, Kárpátaljáról jött, onnan, ahol az emberek sokszor csak egymásra számíthatnak, egymásra utaltak. „De ne csak az egymásra utaltság indítson meg minket, hanem az Úr, és amit kaptunk tőle. Mert mindennél előbb szeretett minket. Mindazt, amit teszünk, azt Isten iránti hálából és egymás iránti szeretetből tegyük" – zárta köszöntőjét a kárpátaljai református püspök.

Ezt követően Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős budapesti főpolgármester-helyettes hívta fel a figyelmet az önkéntesség fontosságára. Emlékeztetett arra, hogy 2010 óta az oktatási program része lett a középiskolákban az önkéntesség.

Felszólalt Pál Sándor, Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány elnöke, aki a Bibliát és Széchenyit is idézte, mint két olyan gondolatot, amelyek kijelölik a Szeretethíd szellemiségét. „Ha falatodat megosztod az éhezővel, és jól tartod a nincstelent, akkor fölragyog a sötétben világosságod, és homályod olyan lesz, mint a déli napfény" – olvasható az Ézs 58,10-ben, amihez Pál Sándor Széchenyi István alábbi mondatát idézte: „Az ember annyit ér, amennyi hasznot hajt az embertársának." De az alapítványi elnök adatokkal is szolgált, elmondta, több mint 14 ezren mozdulnak meg, és 339 helyen zajlik a munka a két napon. Az időjárás miatt természetesen vannak olyan helyszínek, ahol pénteken elmaradt a közös segítés, és szombaton vagy egy másik időpontban pótolják a programot.

A köszöntők után, előtt, közben az újpesti református fiatalokból alakult Szövetség zenekar játszott, és énekelt a Baár-Madas Gimnázium diákja, Ondreász Celeszta is.

A Szeretethíd megnyitó azonban nemcsak a beszédekről szól, a résztvevők a program részeként kimentek az Erzsébet teret szépíteni.

Csepregi Botond, Varga Gábor Vargosz (fotó)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.