Üldözött iraki keresztényekért indítanak adománygyűjtést

2017. június 14., szerda

Összefogást hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet az iraki üldözött keresztényeket támogató segélyprogramjára. Az adományokból a Moszultól 13 kilométerre északra fekvő Bahzani településre visszatelepülő családok otthonait fogják újjáépíteni.

Bahzini települést főleg keresztények és jazidik lakják, békés egymás mellett élésben hosszú évek óta. Az ISIS 2014. augusztus 3-án foglalta el Bahzanit, melynek lakossága a kurdisztáni régióba menekült, a falu pedig az ISIS fennhatósága alatt maradt majdnem két és fél évig. Csak a közelmúltban, 2016 novemberében szabadult fel. Az ISIS fennhatósága alatt az Iszlám Állam elpusztított gyakorlatilag mindent: infrastruktúrát, házakat, üzleteket és üzemeket, csak romokat hagyott maga után. A családok saját erejükből nem tudnak visszatérni otthonaikba, segítség nélkül inkább Európába vándorolnak.

A segélyszervezet célja, hogy házaik felújításával, valamint alapvető eszközök, felszerelések biztosításával a keresztény családok otthonaikba történő visszatérését támogassa, mellyel a keresztény jelenlét védelméhez és megtartásához járul hozzá a Ninive-fennsíkon. Segélyprogramjával 20 család otthonát tervezi újjáépíteni az Ökumenikus Segélyszervet, és ehhez várja az adományokat.

Az iraki segélyprogramot online adományozással, vagy az OTP Banknál vezetett 11705008-20464565-ös adományszámára utalással lehet támogatni, a közlemény rovatban "Irak" megjelöléssel.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2003-ban indította első iraki segélyprogramját. Ezt követően 2014-2015 folyamán, az Iszlám Állam térnyerése után, belső menekülteket és szír menekülteket, illetve helyi közösségeket segélyezett. A támogatott célcsoportok közül kiemelkedtek a különböző keresztény közösségek, melyek néhány nap leforgása alatt kényszerültek elhagyni a korábbi lakhelyüket.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2016 júniusában Erbilben megnyitotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával létrehozott képviseletét. A helyi iroda egyrészt a menekültek támogatásának, másrészt a humanitárius és fejlesztési programok végrehajtásának a központja. Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki munkáját az ACT Alliance nemzetközi szövetség tagjaként végzi, jelenleg két helyszínre delegált magyar munkatárssal, és három helyi partnerrel együttműködésben.

Forrás, bővebb információ: www.segelyszervezet.hu/irak

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.