Ökumenikus békeépítő tanácskozás

2014. december 03., szerda

Ökumenikus békeépítő tanácskozást tartott az Egyházak Világtanácsa (EVT) 2014. december elseje és harmadika között Sigtunában, Svédországban.

A tanácskozás Antje Jackelén svéd érsek áhítatával kezdődött, majd a tanácskozást dr. Olav Fykse Tveit EVT főtitkár nyitotta meg. Nyitó beszédében az igazság és béke zarándoklatáról beszélt, amelyek szerepe az egyensúlyt vesztett világban egyre nő. Az első napon összesen négy ülést tartottak.

Az első ülés témája „Az igazság, békeépítés és vallásközi együttműködés" volt. Asma Jahangir emberjogi szakértő és korábbi ENSZ tisztviselő tartott előadást. Kiemelte a vallások növekvő szerepét a békeépítésben. A második ülés témája „Az egyházak békeépítő elkötelezettsége" volt. Ezen belül két előadás hangzott el, „Történelmi távlatok" és „Az egyházak kihívásai" címmel. A harmadik ülés témája „A konfliktus és béke nemi szempontjai" volt. Előadást tartott Asger Ryhl az ENSZ Skandináv Női Irodájának igazgatója.

A negyedik ülés egy kerekasztal beszélgetés volt, amelynek témája „A békeépítés szociális és etikai dimenziói" volt. Ezen belül négy altéma volt: 1. A vallás, mint oszlopfő az igazság és fenntartható béke érdekében. 2. Diplomácia és vallási békeépítés. 3. Fenntartható megbékélés a megosztott társadalomban. 4. Ne tégy kárt – Válaszok a békeüzelmekre.

A második nap reggeli áhítatát az oxfordi egyetem tanára dr. Myra Blyth tartotta. Kiemelte az igazság és béke fontosságát, ami velejárója a keresztény életnek. Ezen a napon öt ülés volt. Az első ülést Elenie Poulos lelkész és Jonathan Frerichs tartotta „Békeépítés az emberek között" címmel. A második ülés témája „A béke és stabilitás, mint hatása a fenntartható fejlődés hatékonyságára" volt. Előadást Olav Kjorven, az UNICEF közszolgálati igazgatója tartott. A harmadik ülés témája „Biztonsági változás mintája – e reakciótól a megelőzésig". Az előadást dr. Lars Ingelstam tartotta, a Svéd Evangélikus Egyház képviseletében. A negyedik ülés központi témája „Béke építés tapasztalatainak megosztása". Az ülés öt altémából állt: 1. Szudán és Dél Szudán, 2. Közép Amerika, 3. Európa, 4. Koreai félsziget, 5. Közel Kelet. Az ötödik ülés plenáris ülés volt, ahol a résztvevők megbeszélhették az egész nap benyomásait és megoszthatták egymással gondolataikat.

A harmadik, egyben utolsó napon reggeli áhítat után újra öt ülés volt. „A vallásközi együttműködés a békeépítésben" volt a téma az első ülésen, amelyen dr. Gunnar Statsett, Norvégia korábbi oszlói püspöke, a Lutheránus Világszövetség korábbi főtitkára, az EVT végrehajtó bizottságának volt tagja, a Vallások a Békéért Világkonferencia tiszteletbeli elnöke, a Nobel Békedíj Bizottság tagja – tartott előadást. A püspök kiemelte a béke fontosságát és a vallások központi szerepét ennek érdekében. A második ülés témája „A fiatalok békeépítési elkötelezettsége" volt Mira Neaimeh az Orthodox Ifjúsági Mozgalom képviselője tartott referátumot. A harmadik ülés a munkacsoportok ülése volt, ahol a téma „Az igazságos béke fenntarthatósága, érdekében kidolgozott stratégia" volt. A munkacsoportok az alábbi témákat beszélték át: vallásközi párbeszéd, ifjúsági elköteleződés, egyházi vezetők, női elköteleződés, társulások, ENSZ. A negyedik, immáron plenáris ülésen a korábbi témákat beszélték meg. Az utolsó ülés témája „Együtt az ökumenikus úton" volt, Gustav Ödqvist az Élet és Béke Intézet képviselőjének előadásában.

Dr. Fischl Vilmos, MEÖT-főtitkár

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.