Kivennék a részüket a misszióból

2014. május 08., csütörtök

A Zsinati Ifjúsági Fórum (ZSIF) idei tanácskozásán az egyházi jövőképről gondolkodtak közösen a református fiatalok. A ZSIF nyilatkozatával a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinata is foglalkozott.

A XIII. zsinati ciklus 14. ülésszakának április 23-i ülésén Szontágh Szabolcs, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője beszámolt a harmadik Zsinati Ifjúsági Fórumról. Az idén április elején tartott tanácskozásukon egyházunk fiataljai elfogadtak egy nyilatkozatot, mely összegzi eddigi közös gondolkodásukat, s azt a módot, ahogyan csatlakozni kívánnak az Egyházi Jövőkép Bizottság munkájához.

A 2012-ben indult egyeztető fórum – melyben minden egyházmegye fiataljai, a teológiai akadémiák diákjai és az ifjúsági szervezetek is képviseltetik magukat – célja az volt, hogy lebontsa a generációk közötti falat az egyházban, tavaly pedig megfogalmazott öt olyan témát, melyben útmutatást, támogatást várnak egyházuktól a fiatalok.

Idén – az egyházi jövőkép munkálásához kapcsolódva – konkrét javaslatokkal szólították meg az egyházvezetést: a hívő fiatalok szívesen segítenék a gyülekezeti közösségek sokszor túlterhelt tisztségviselőit, s készen állnak kivenni a részüket a misszióból. A református oktatási intézményeknek szerintük átgondoltabban kellene megszólítani a nem hívő diákokat, s a lelkigondozás erősítését is fontosabbnak tartják ezekben az intézményekben. Szükségesnek tartják a modern kommunikációs formák használatát is a misszióban, mert saját korosztályuk nehezen érhető el a hagyományos csatornákon.
 

ZSIF 2014

Nézze vissza az idei ZSIF-ről szóló beszámolót és az azt követő hozzászólásokat!

A fiatalok továbbra is szeretnék kivenni részüket az egyházi jövőkép munkálásában. Azt kérték, hogy – a testvéregyházak gyakorlatához hasonlóan – az MRE Zsinatában tanácskozási joggal képviselje őket kerületenként egy-egy fiatal. 

A zsinati tagok közül többen is megköszönték az egyházi jövőképet illető konkrét javaslatokat, s örömüket fejezték ki, hogy a fiatalokat érdekli az egyházuk. A tanácskozási joggal kapcsolatban megoszlottak a vélemények, azt végül a Zsinat levette napirendjéről, de emellett keresi az útját annak, hogy az ifjak véleményét becsatornázza munkamenetébe, s várja őket a nyilvános ifjúsági ülésekre.

Részletes szöveges tudósítást is olvashat erről a napirendi pontról a Zsinat április 23-i ülésről szóló szöveges közvetítésben.

Reformatus.hu, kép: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.