Kinyílik a világ Őrbottyánban

2010. május 11., kedd

 

Hálaadó ünnepséget tartottak és az édesanyákat köszöntötték az őrbottyáni Juhász Zsófia Református Szeretetotthonban, május 2-án. Pályázatokból akadálymentesítették a fürdőszobákat és a bejáratokat, valamint az Emmaus Ház teljes földszintjét korszerűsítették.

„Engem felkent az Úr” – idézte az ézsaiási igét Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke igehirdetésében. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Isten mindannyiunknak megbízást ad, majd hozzátette, a diakónia arról szól, hogy örömhírt vigyen, vigasztalást szerezzen. Az ünnepséget a gondozottak műsora zárta, majd kezdetét vette a majális, állatsimogatóval, reneszánsz játékokkal, kézműveskedéssel és a kerekesszékes tánccsoport fellépésével. A lakók boldogan mutogatták megszépült, megújult környezetüket az érdeklődőknek.

 

A Fiúépület földszintjének komplex akadálymentesítése

altŐrbottyánban 1928 óta végzi áldásos tevékenységét a Református Egyház. Ekkor  vásárolta meg dr. Kovács J. István teológiai professzor és felesége, Schulek Irén holland segítséggel a falu határában elterülő Kvassay-birtokot. Egy csodálatos park közepén található tó partján terül el az intézmény, mely 1957-ig előbb özvegyek, később árvák otthona volt, ahol diakonisszák, hívő egyháztagok gondozták a rászorultakat. 1960-tól Otthonunk fő profilja az értelmi fogyatékos és a súlyosan, halmozottan sérült személyek ápolása és gondozása. Intézményünkben jelenleg 171 fő ellátott él, több épületben folyik a szakmai munka.

Az 1990-es években épült fel a férfiak részlege, ahol 50 fő súlyos értelmi fogyatékos fiút és fiatal felnőttet gondoztak. Az egykor korszerűnek számító épület mára már teljes átalakításra, felújításra szorult, jelentős változtatásokat kellett végrehajtanunk annak érdekében, hogy az ott élők a mai szakmai irányelveknek megfelelően, normalizált életkörülmények között élhessenek.

A felújítás első szakaszában – pályázati és fenntartói támogatással – az emeleti részt alakítottuk ki, ahol 2-5 ágyas szobák fürdőszobákkal, társalgó, foglalkoztató helyiség szolgálja a lakók kényelmét. A felújítás első szakasza zárásaként az épület felvette az Emmaus Ház nevet.

Az Emmaus Ház akadálymentesített, felújított emeleti részébe 2009 májusában költözött fel 50 fő súlyosan, halmozottan sérült lakónk. A földszinti részben a már korábban kialakított, speciális ellátást igénylő 6 fős csoport maradt, illetve az emeleten élő lakók étkező helyisége a tálalókonyhával is itt kapott helyet.

alt2010. év elején az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok, valamint a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány támogatásával elkezdődtek az Emmaus Ház földszintjén az akadálymentesítési munkálatok. A felújítási munkák során a kivitelező szakemberek maximálisan figyelembe vették a lakók napirendjét, igazodva a házban folyó ápolási-gondozási tevékenységekhez is. A munkatársak részéről nagy türelmet, odafigyelést igényelt az, hogy lehetőség szerint zökkenőmentesen élhessék mindennapjaikat lakóink úgy, hogy mindeközben a felújítási munkák is megfelelően haladjanak.
Lakóink már az építkezés kezdetétől kíváncsian és izgatottan figyelték a munkálatokat, személyes kapcsolatokat alakítottak ki az ott dolgozó szakemberekkel.

Az Emmaus Ház földszinti részében kapott helyet egy nyolc személyes, női lakók számára kialakított lakóegység, melyben négy fő kerekesszékes lakó mindennapjait könnyíti meg az akadálymentesített lakókörnyezet.
Szintén itt kerültek kialakításra a fejlesztő-foglalkoztató és terápiás helyiségek is, melyek közül két helyiség és a tanári szoba már az elmúlt évben holland gyülekezeti segítséggel elkészült.
Az immár teljesen megújult földszinti részben alakítottuk ki a hitoktató termet, a kultúrtechnikai ismeretek fejlesztő helyiségét, a kézműves-agyagozó foglalkoztató helyiséget, külön helyiséget az égető kemencék részére, az autista foglalkoztató helyiséget, a mozgásrehabilitációs termet, a Snoezelen-terápiás szobát, illetve egy foglalkoztatót a számítógépes fejlesztés és a zeneterápia számára.

altAz előző évekhez képest jelentős előrelépést jelent az új részleg kialakítása a pedagógiai-fejlesztő tevékenységek végzése során, hiszen a foglalkoztató helyiségek hiányát évek óta éreztük. Az új helyiségek birtokba vételével elkezdődhet az a szakmai munka, mely lehetővé teszi, hogy optimális feltételek mellett minél több lakó részesüljön a számára leginkább megfelelő, egyénre szabott fejlesztésben, valamint fontos szempont a munkatársak munkafeltételeinek javulása is.
A fejlesztések színterei, jellege immár igazodhat a lakó igényeihez, szükségleteihez, figyelembe véve a fogyatékosság súlyossági fokát, a lakó korát, egészségi állapotát is.
Minden helyiség akadálymentesített, így könnyen elérhető minden mozgásában korlátozott lakónknak is.

További célunk az elmúlt években elkezdett szakmai munka folytatása, annak a lehető legmagasabb szintű, a jelenlegi szakmai irányelveket követő pedagógiai-gyógypedagógiai munka végzése, a megújult, akadálymentes környezetben.


A Juhász Zsófia Református Szeretetotthon leányépületének akadálymentesítése

Az úgynevezett Leányépület a megépítésekor korszerű, az akkori igényeknek megfelelő épület, amely még nagyrészt a gyermekkorú lakók számára épült, napjainkban már nem szolgálta az időközben felnőtt, és teljesen eltérő szükségletekkel rendelkező felnőtt korú női lakóink megfelelő életminőségét.

Az épületben lakó mozgáskorlátozott lakóinknak nehézséget jelentett a mindennapok során a közlekedés, a fürdőszobák használata, és jelentősen megnehezítette az épületben dolgozó ápoló-gondozó munkatársak feladatait is a korszerűtlen infrastruktúra.

alt2009 októberében elkezdődhetett az Új Magyarország Fejlesztési Terv KMOP-4.5.3-09-2009-0015 támogatásával az épület akadálymentesítése.

Elsőként a két női osztályon lévő fürdőszobák kerültek átalakításra. Mindkét fürdőszobában a két kád helyett egy kád és egy zuhanyozó, valamint egy akadálymentes WC kapott helyet. Külön helyiségekben 3-3 normál WC-t alakítottunk ki.

A Súlyos osztályokon átalakított fürdőszobában szintén egy fürdőkád, egy zuhanyozó és egy akadálymentes WC lett kiépítve, illetve a folyosón került elhelyezésre 2 normál, illetve 1 akadálymentes közösségi WC is.

A fürdőszobák átalakításával jelentősen könnyebb lett az ott élő lakók és dolgozók számára is a mindennapi élet. A lakók az eddigi, az intimitást nélkülöző helyiségek helyett korszerű, a mai elvárásoknak megfelelő, modern helyiségekben végezhetik higiénés tevékenységeiket.
A gondozási feladatok során jelentős könnyebbség, hogy mindhárom fürdőszobában zuhanyzó található, amely fürdetőszékkel, fürdetőággyal is megközelíthető, így részben kiküszöbölhető az az állandó probléma, amely a mozgásukban súlyosan sérült lakóink kádba történő be- és kiemelése okozott, és amely a munkatársak fizikai állóképességét is számtalanszor próbára tette.

A fürdőszobák mellett az épület két bejárata is megújult, így a kerekesszékkel közlekedő lakók is szabadon és biztonsággal használhatják azt.
A munkálatok zavartalan elvégzése érdekében a lakók és a dolgozók maximális alkalmazkodóképességről és rugalmasságról tettek bizonyságot, ahogy az építkezést végző szakemberek is minden esetben figyelembe vették azt, hogy itt a mindennapi gondozási tevékenységeknek működnie kell, abban fennakadás nem történhet.

A lakók és a dolgozók örömmel vették birtokba a felújított, korszerű, esztétikus helyiségeket, ahol minden az itt élők könnyebb és normalizált életvitelét segíti.Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.