A „csodához” is kell a segítség!

2010. május 12., szerda

 

altSokan valóságos csodaként emlegetik, hogy most, amikor egymás után vonnak össze, sőt szűntetnek meg iskolákat Tatán szinte a „semmiből” jött létre egy új református gimnázium.

altSokan valóságos csodaként emlegetik, hogy most, amikor egymás után vonnak össze, sőt szűntetnek meg iskolákat Tatán szinte a „semmiből” jött létre egy új református gimnázium, ugyanazon a helyen, ahol négyszáz évvel ezelőtt (1608-ban) a prédikátor énekköltő, Pécselyi Király Imre rektorságával kezdte meg működését a tatai református tanoda.

Kálmán Attila, a gimnázium igazgatója így emlékszi vissza a kezdetekre: „2005-ben, az induláskor előbb az öreg épületet kellett felújítani, padlásterét beépíteni, majd Markos Anikó tervei alapján nyolc tantermes épületszárnnyal bővült. A Kecskeméti Református Egyházközség Karbantartó Brigádja és helyi vállalkozók voltak a kivitelezők. Vágvölgyi Attila építőmérnök ingyen készítette el a gépészeti terveket, Földes Ferenc presbiter csaknem egész évi szabadságát arra szánta, hogy elkészítse –ugyancsak térítésmentesen –az egész központi fűtést és a lépcsőházak vaskorlátait. Több száz munkanapot ajándékoztak a segédmunkákra, takarításra szülők, tanárok, diákok is.”

Az iskola a padokat, székeket, szekrényeket holland és svájci testvérektől kapta. A szertárak felszerelésére, a könyvtár törzsanyagára, a nagycsaládosok és más hátrányos helyzetűek tankönyveire, kirándulásaira a pénzt a Tatai Eklézsia Alapítványa számára felajánlott adó 1%-okból és egyéb adományokból kapták. Ez az alapítvány 1991 óta működik, évente 2-3 millió forint érkezik a személyi jövedelemadók 1%-ából, s közel ugyanannyi a számlára történő közvetlen befizetésekből.

altZömében az alapítványi befizetések segítségével cserélték ki templomuk teljes padlózatát és 900 személyre szóló padjait, s újították fel a templom gyönyörű műemlékorgonáját. Az utóbbi években egyre több jut a befizetésekből a gimnáziumnak is. Nem csupán felszerelésre, hanem programokra és a tehetséges, szorgalmas, de hátrányos körülmények között élő fiatalok támogatására is.

Az igazgató elmondta, hogy hálásak a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának, amelynek Pedagógiai Programját és egyéb dokumentumait felhasználhatták az induláshoz.

„Keresztyénné az iskolát a légköre teszi. A krisztusi szeretetre épülő kölcsönös tisztelet, a tanítási napok mindegyikén a közös reggeli éneklés, imádkozás, a gyülekezetlátogatások. Jó közösséggé pedig a többnapos gyalogos barangolások hegyeinkben, a tábortüzek, táncházak, sí-táborok, tanulmányi-, kulturális és sportversenyek, diákszínpad, önképzőkör, egymás segítése a tanulásban és a munkában – mondta Kálmán Attila – Aki az iskoláinkat támogatja, az evangélium terjedését is segíti, azaz missziót is végez. Ugyanis iskolai ünnepélyeinken többen vannak a templomban, mint Karácsonykor. Ilyenkor azok is eljönnek, akik különben aligha lépnék át a templomaink küszöbét. A hála és a dicsőség az élő Istené, de a köszönet megilleti mindazokat is, akik imáikkal, munkájukkal, adományaikkal és bizalmukkal segítenek.”

Tatai Eklézsia Alapítvány
Adószám: 19148559-1-11,
Számlaszám: 11629003-06124900-29000003

Fodor Zsófia

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.