Karácsonyi Asztalka

2013. december 20., péntek

A sütemény vagány műfaj, és könnyen lehet vele örömöt szerezni – állítja Berke Márta. A fiatal restaurátor gyermekkora óta a sütemények szerelmese – illetve pontosabban a süteménykészítésé. – A sütés sok energia és idő, de megéri amiatt a sok öröm miatt, amit szerezni lehet vele – mondja a budai Asztalka cukrászda megálmodója és tulajdonosa.

A sütemény vagány műfaj, és könnyen lehet vele örömöt szerezni – állítja Berke Márta. A fiatal restaurátor gyermekkora óta a sütemények szerelmese – illetve pontosabban a süteménykészítésé. – A sütés sok energia és idő, de megéri amiatt a sok öröm miatt, amit szerezni lehet vele – mondja a budai Asztalka cukrászda megálmodója és tulajdonosa.

Szeptemberben nyitotta meg kapuit a Mesemúzeum épületében az Asztalka, ahol Berke Márta és segítői különleges, családi receptek alapján készült süteményekkel, finom kávéval és egy-egy jó szóval várják a betérőket. A cukrászda jóval több, mint üzleti vállalkozás: szeretnének vendégeiknek otthont, örömteli találkozásokat, perceket szerezni. A falatnyi sütizőben nemcsak a sütemények összetételére, hanem a vendégekre is odafigyelnek.

Édes lelkigondozás

Az Asztalka ajtaja térelválasztó, ahol a belépők leteszik terheiket egy sütemény, egy kávé mellett. – A cukrászda nagyon jó hely, ha érdekelnek az emberek, örömöt és bánatot is találsz benne. Örülök, hogy olyat adhatok itt a vendégeimnek, ami nekik örömöt szerez – fogalmaz Márti.

Felemelő hely az Asztalka – lelki értelemben is. Nem csak azért, mert este, gyertyafénynél látszik, ahogy a szomszéd templom Krisztus-szobrának árnyéka behajol a cukrászdába; ez csak jelkép. – Folyamatosan Isten jelenlétében vagyunk, még itt, a cukrászdában is, itt sem történik semmi véletlenül – teszi hozzá a fiatalasszony.

Könyvekből csemegézni

Amikor arról faggatom, mikor érezte legutóbb Isten jelenlétét az Asztalkában, elmeséli, amikor egy ismert színésznő tért be hozzá kisfiával, aki gyermekbibliákat válogatott a cukrászda könyespolcáról, és kérte, olvasson neki belőle az édesanyja, aki engedett kérésének, és közel egy órán át mesélte Ábrahám, Izsák és Jákób történeteit. – Befordultam a konyhába, és elöntött a hála: megköszöntem Istennek, hogy nincs hiába az a könyvespolc. Nem vagyok evangélizálós típus, de azt pontosan tudom, hogy az embereknek Krisztusra van szükségük. Örülök, amikor azt látom, hogy van bátorságuk arról a polcról válogatni, aminek a darabjai az én hitemről és értékrendemről is beszélnek.

Az ünnep ízei

Karácsonyhoz közeledve többek közöztt beigli és karácsonyi kenyér, valamint málnás linzer, szerb narancsos-diós sütemény, almabortorta, narancsos tartes várja az Asztalka vendégeit. A cukrászda különlegessége, hogy családi receptekből dolgozik – minden családban az a legfinomabb sütemény, amely a szeretett személyhez kötődik, aki szíve minden szeretetével megsüti azt a családnak. Volt már olyan vendég, aki elsírta magát egy torta felett – mert régen elhuny édesanyja süteményének íze köszönt vissza belőle.

Kell a közösség

Van karácsony sütemény nélkül, de nincs szeretés és emberi kapcsolatok nélkül – véli Márti, aki sokgyermekes erdélyi lelkészcsaládban nőtt fel. Azt mondja, bár néha terhes volt, hogy még szentestekor sem lehetett „csak magában a család", utólag örül, mert tudja, milyen sokat adhattak azok a karácsonyi vacsorák azoknak a vendégeiknek, akik egyébként egyedül ünnepeltek volna. Ő maga is szívesen adná kölcsön az Asztalkát karácsonyra valakinek, akinek indíttatása van rá, hogy közösségi alkalmat szervezzen olyan egyedülállóknak, akik örömmel ünnepelnék közösségben a karácsonyt. Már csak azért is, mert a cukrászda névben rejlő angol „talk" szó egyben hitvallás: az Asztalka a beszélgetés helye.

Bagdán Zsuzsanna, Képek: Asztalka

Megjelent a Reformátusok Lapja 2013. évi összevont 52.-53. lapszámában

Istent keresem

1Móz 24,28–67

„Az Úrtól indult el ez a dolog… Legyen urad fiának a felesége, ahogyan elvégezte az Úr” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink