Kálvin téri imahetek zsoltárokkal

2010. január 19., kedd

altZsoltáros istentiszteleten vehetnek részt azok, akik január 21-én, csütörtökön este hat órakor a Kálvin téri református templomba látogatnak.

A Kálvin téri imaheteken negyedik alkalommal kap helyet a zsoltáros istentisztelet. A zsoltárok (8., 89.) és dicséretek (256., 455., 397.) éneklését C. Goudimel, W. Boyce, J.K. Kerll, Gárdonyi Zoltán és Farkas Ferenc orgona- és kórusfeldolgozásai gazdagítják. Közreműködik a gyülekezet Kálvin Kórusa.

A zsoltárokra és himnuszokra épülő énekes liturgia – a vesperás – a keresztyén egyházak ősi közös kincse, ezért az Ökumenikus Imahét természetesen adódó istentiszteleti formája. Ma egyre többen felismerik e liturgiai forma gazdagító áldásait. Az éneklés jellemzője a versenkénti váltakozás, mely legtöbbször a kórus és a gyülekezet között valósul meg.

A liturgia meghatározó része a zsoltárimádság, mely esetünkben énekeskönyvi zsoltárparafrázisok és/vagy genfi zsoltárok hármas sorozata. A prédikáció utáni rész inkább dicsérő jellegű, csúcspontján az egyik legszebb magasztaló énekkel: a Magnificattal (Lk 1,46–56.)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.