Jogerős ítélet a Mikó-perben

2014. november 26., szerda

A román bíróság visszavette az Erdélyi Református Egyházkerülettől a kommunizmus idején államosított, majd az egyháznak visszaszolgáltatott Székely Mikó Kollégium épületének tulajdonjogát. Ugyanakkor fefüggesztett börtönbüntetésre ítélte a visszaszolgáltatást végző bizottság mindhárom tagját. A kerület vezetése élesen bírálta a november 26-i döntést, s rendkívüli egyházkerületi közgyűlést hívott össze a hétvégére.

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre módosította a ploiesti-i táblabíróság a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt indított büntetőperben a restitúciós bizottság tagjaira alapfokon kiszabott börtönbüntetéseket, és megerősítette az első fokú ítélet azon részét, amely szerint a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett.

Első fokon a bíróság 2012-ben a közérdek elleni visszaélésnek minősítette azt, hogy a háromtagú restitúciós bizottság 2002-ben, egy korábbi kormányrendeletet végrehajtva, visszaadta a kommunizmus idején államosított sepsiszentgyörgyi épületegyüttest az Erdélyi Református Egyházkerületnek.

A ploiesti-i táblabíróság szerdán a bizottság két - korábban letöltendő szabadságvesztésre ítélt - tagja, Markó Attila és Marosán Tamás 3-3 éves büntetését ötéves próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre változtatta, a korábban 3 éves felfüggesztett börtönre ítélt Silviu Clim fellebbezését pedig elutasította.

A jogerős végzés eltörölte az első fokú ítélet azon részét, amely elrendelte 1,14 millió lej (80 millió forint) értékű vagyon elkobzását az egyházkerülettől. Jogerőre emelkedett viszont az a rendelkezés, amely szerint visszaállítják a "bűncselekmény előtti" tulajdonjogi helyzetet, megsemmisítik az iskolaépület visszaszolgáltatásáról szóló 2002-es jegyzőkönyvet, és törlik azt a telekkönyvi bejegyzést, amellyel az egyház tulajdonába került az iskolaépület.

A három éve zajló Mikó-per nagy felháborodást váltott ki az erdélyi magyarság körében, 2012 októberében a történelmi egyházak és az erdélyi magyar pártok közös demonstráción tiltakoztak Sepsiszentgyörgyön az első fokú ítélet ellen, amelyen egyértelművé tették, hogy ezt az ügyet az egyházi ingatlanok újraállamosítását célzó kísérletnek tekintik. Korábban a magyarországi és a külföldi egyházak is kiálltak az erdélyi reformátusok mellett.

„25 év jogállamiságba vetett hitünk dőlt ma meg" – Kató Béla püspök és Markó Gábor főgondnok az ítélet után közleményt adtak ki, melyben jogtalannak nevezték az ítéletet, élesen bírálták a román államot, amiért kettős mércét alkalmaz, s november 29-ére rendkívüli egyházkerületi közgyűlést hívtak össze Kolozsvárra.

MTI – reformatus.hu 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.