"A magyart egyre többen fújják hamisan" - a Magyar Kultúra Napja Szatmárcsekén

2010. január 17., vasárnap

altÖkumenikus istentiszteleten hirdetett igét Bölcskei Gusztáv református püspök és Kocsis Fülöp görög katolikus püspök a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 17-én Szatmárcsekén a református templomban. Az esemény díszvendége Sólyom László köztársasági elnök volt. A Magyar Kultúra Napjáról Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező emlékezett meg, aki ezen az alkalmon a Kölcsey Társaság emlékplakettjét is átvehette.

"Tanúknak kell lennünk a mai világban, hogy tanúskodjunk arról, jelen van Jézus irgalmassága" – mondta Bölcskei Gusztáv Szatmárcsekén, a Magyar Kultúra Napján. A püspök igehirdetésében arról szólt, hogy „lehet keresni a holtak között az élőt, tudva azt, hogy a feltámadott Jézus az igazság, aki azt mondja: merjetek tanúk lenni egy olyan világban, ahol vádló, védő és vádlott is sok van, csak a tanú  kevés."

alt

Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta: 1989 óta eltelt több mint húsz év és „azt hittük, hogy vége a fogságnak, de rá kell jönnünk, hogy könnyebb volt Izraelnek kivonulni Egyiptomból, mint Egyiptomnak Izraelből.”

 

"Helyet kell adni az igaz szónak, ki kell mondani az igaz értékeket" - mondta Kocsis Fülöp. A görög katolikus püspök igehirdetésében a Magyar Kultúra Napján arról beszélt, hogy a mai világban azért szenvedünk, mert nem vesszük észre az igazi értékeket.

alt

A püspök hangsúlyozta, hogy vannak hamis próféták, akik azt próbálják elhitetni, hogy az értékek adhatók-vehetők, „de nekünk egyszerű embereknek észre kell venni az igazi szépet, mert mindenkiben megvan a készség és képesség, hogy alkosson”- fogalmazott Kocsis Fülöp.

 

Az ünnepségen Sólyom László, a Magyar Köztáraság elnöke a Himnusz fontosságáról beszélt, ugyanis a nemzeti imádság „összeforrt a történelemmel és a hazaszeretettel”. "A Himnusz romolhatatlan és nem helyettesíthető, önmagában teljes, mint a piros-fehér-zöld színű zászló" – mondta az államfő. Sólyom László úgy fogalmazott: a magyar kultúra öröksége, szeretete, birtoklása és közösen folytatni akarása tartja egyben és alkotja a magyar nemzetet.

alt

 

A Magyar Kultúra Napjáról Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező emlékezett meg, aki a Kölcsey Társaság emlékplakettjét is átvehette ebből az alkalomból. A korábbi években is jeles közéleti személyiségek – többek között: Melocco Miklós szobrászművész, Kányádi Sándor költő, Jókai Anna író, Makovecz Imre építész – kaptak szót ezen a napon, és a magyar műveltség állapotával, a felelős magyar értelmiségi, alkotói magatartással kapcsolatban osztották meg gondolataikat a hallgatósággal. Jankovics Marcel szerint 2010-ben a kultúra „rossz bőrben van”. A művész azt hangsúlyozta beszédében, hogy a kultúra az alapja mindennek. Jankovics Marcell azt kérte a több mint ötszáz fős ünneplő gyülekezettől, hogy „keljünk reggelente azzal a tudattal, hogy ma is kulturáltan és a kultúrában élünk”.

alt

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

A Szatmárcsekén készült összeállításunkat itt hallgathatják meg.

A tudósítást és a riportot Dobos Zita, a képeket Barcza János készítette.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.