Imanap az európai romákért

2012. április 10., kedd

Idén április 12-én a baracskai börtönben rendezik meg az ökumenikus imanapot, ahol a református egyház több képviselője is részt vesz.

Negyven éve, 1971. április 8-án Londonban, nyolc országból (Csehszlovákia, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Magyarország, Írország, Spanyolország, Jugoszlávia) érkező cigány értelmiségiek részvételével ült össze, illetve alakult meg az I. Roma Világkongresszus (World Romani Congress). E kongresszus döntött a himnuszt és az Opre Roma! („Fel, cigányok!") jelmondat, a ma is használt cigány zászló elfogadásáról, valamint a roma népnév használatáról, elterjesztéséről.

Az 1971-es esemény emlékére az elmúlt évtizedekben mind több helyen április 8-án, illetve április első hétvégéjén ünnepelték meg a Romák Világnapját. Sok helyütt folyami szertartásokkal, illetve gyertyagyújtással ünnepelnek a romák a világ mintegy 40 országában, ezzel emlékezve arra, hogy mintegy ezer évvel ezelőtt indultak Indiából máig tartó vándorútjukra.

Az első magyarországi megemlékezést 1993 áprilisában neves cigány művészekkel, Budapesten, a Magyar Írószövetség székházában rendezték meg. 2005-ben, a Roma Integráció Évtizedének első évében az Európai Parlament határozatban döntött róla, hogy minden április 8-a ezen túl a „romák éves napjának", illetve a „roma kultúra világnapjának" tekintendő. Magyarországon 2010 óta lett a cigányok napja ez a nap.

Fogadja szeretettel ezt a rózsát

Az ünneppel összefüggésben az amerikai presbiteriánus egyház szervezett imanapot az európai romákért. E kezdeményezés Magyarországon közvetlenül kapcsolódott az április 8-ai roma naphoz. Az imanapot először 2010-ben a budapesti Szilágyi Dezső téri templomban tartották, tavaly pedig a Dunaújváros-Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben.  Összesen tíz európai ország: Bulgária, Csehország, Albánia, Magyarország, Portugália, Románia, Oroszország, Szlovákia, Spanyolország, Ukrajna romáiért imádkoztak.  A tíz országban a felmérések szerint akár  7,63 millió roma is élhet.

Tavaly hetvenöt fogvatartott vett részt az imádkozáson, amelyen a mélykúti alegység Kodály-kórusa adott műsort. Az imákat a felsorolt országokban élő romák fogalmazták meg.  Az eseményen több egyházi méltóság is részt vett, felszólalt P.Tóthné Szakács Zita lelkésznő, a Magyarországi Református Egyház Missziói Irodájának nyugalmazott vezetője és Balog Zoltán, a kormány társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

Idén a baracskai Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben rendezik meg az imanapot, a húsvét miatt április 8. helyett április 12-én, csütörtökön. Köszöntést mond többek között Tarr Zoltán zsinati tanácsos, igei köszöntést Steinbach József, a MEÖT elnöke. Fellép az Agapé cigány együttes és fotókiállítás is nyílik ez alkalomból.

A freskóiról ismertté vált Borsod megyei Bódvalenke roma lakói idén a fővárosban a Deák téren szerveztek flashmobot a nemzetközi Roma Nap alkalmából április 8-án. A járókelőknek egy szál rózsát nyújtottak át, azzal a mondattal: Fogadja szeretettel ezt a rózsát a romák és az emberszeretet világnapja alkalmából.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.