Ideiglenesen hazatért a Magyar Református Szeretetszolgálat orvocsoportja Haitiről – csütörtökön visszamennek

2010. január 23., szombat

altMegérkezett Bécsbe a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja. A repülőtérről autóval indulnak haza és délután két órától sajtótájékoztatót tartanak a Magyarországi Református Egyház Zsinati Irodájában.

Cím: 1446 Budapest, Abonyi utca 21. A sajtótájékotatón megszólal dr. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat nemzetközi munkacsoportjának vezetője és dr. Schmelczer Iván, orvos.

A csoport egy hetet töltött a földrengés sújtotta Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben. Az első két napban a repülőtéren látták el a betegeket, később összefogva a német, angol és tajvani segélyszervezetekkel ideiglenes kórházat állítottak fel a belvárosban. Az utcai ellátópontban ötvenen dolgoztak azon, hogy ellássák azokat a betegeket, akiket a földrengés óta nem látott orvos. A városban nincs mentőautó, ezért a szeretetszolgálat négy teherautót bérelt, ezekkel szállították az ENSZ kórházába azokat a betegeket, akiket műteni kellett. További segítségnyújtásra is nagy szükség van a karibi szigetországban, ezért az orvoscsoport január 28-án, csütörtökön visszautazik Haitira, hogy az orvosi segítségnyújtáson túl, tapasztalataik alapján, újabb segélycsomagot állítsanak össze. Észrevételük szerint hamarosan megoldódik a lakosság víz- és élelmiszer-ellátása, ezért a továbbiakban a legfontosabb feladat a legkisebbeknek, a csecsemőknek biztosítani a megfelelő  körülményeket. A csapat bébitápszert, pelenkákat és kisgyermekek ellátásához szükséges gyógyszereket, eszközöket visz a földrengés sújtotta területre. A csoport ismét egy hétig marad Haitin, hogy segítsen a túlélők – főként a gyermekek – egészségügyi ellátásában.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió