Hit- és erkölcsi nevelés az orosz börtönökben

2010. szeptember 22., szerda

altAz ország igazságszolgáltatása keresi a hatékony fellépést, mivel az országban növekvő tendenciát mutat a bűnözés. Az illetékesek az egyházaktól kérnek segítséget.

Az orosz börtönök és az igazságszolgáltatás keresi a hatékony fellépést, mivel az országban növekvő tendenciát mutat a bűnözés. Az illetékesek az egyházaktól kérnek segítséget.

Drámai változások mentek végbe az orosz társadalomban azóta, hogy a szovjet rendszerben még hitük miatt börtönöztek be papokat és hívőket. A Rosszíszkaja Gazeta c. lapban Alekszandr Reimer, az Orosz Szövetségi Korrekciós Szolgálat igazgatója elmondta: „Minden felekezet és vallás vezetőivel aláírtuk az együttműködési  megállapodást. Még a buddhistákkal is megállapodásra törekszünk. Készek vagyunk templomokat, mecseteket és zsinagógákat építeni”. Ennek célja az orosz társadalom és tömegek morális felemelése. Reimer elmondta: zsidó imatermek megnyitásáról is megállapodtak a börtönökben. Ilyeneket már  nyitottak az észak-nyugati orosz területen, Arhangelszkben és a Volga-mentén, Szaratovban. A korrekciós szolgálat, aminek feladata a társadalmi beilleszkedés elősegítése nem csak a szabadságvesztésüket töltők között, hanem a különböző deviáns magatartást mutató csoportok és személyek között is, az Orosz Ortodox Egyházzal is megkötötte együttműködési megállapodását, hogy négy országos régióban szervezze és biztosítsa az egyház a börtönlelkészi szolgálatot. 

alt

Gyakorlati kérdéseket is kellett tisztázni, hogy a börtönlelkészek a hivatásos állomány tagjai legyenek, illetve fizetésük hogyan alakuljon. Reimer bejelentette: mára egész Oroszországban részt vesznek a lelkészek, papok a börtönlelkigondozásban. Nem az a cél, hogy a fogvatartottakat betereljék valamilyen felekezet templomába, hanem az, hogy ha sikerül őket hitre juttatni, akkor a hit bizonyára fékező erőt jelent majd jövőbeni életükben, s újabb bűncselekmények elkövetésében akadályozza meg őket. Ezt szolgálja a hit-, és valláserkölcsi nevelés is. Van olyan börtön, mint a veliki novgorodi, a 7. számú börtönkolónia, ahol nemrég szép ortodox fatemplomot építettek az elítéltek vallásgyakorlására. (eni.ch – 2010-09-22 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.