Helyreállítják a kutyfalvi templom tornyát

2016. június 24., péntek

A határon túli magyar épített kulturális örökség megóvását szolgáló Rómer Flóris Terv vis maior keretéből állítják helyre az erdélyi Maros megyében található Kutyfalva református templomának viharban megrongálódott tornyát – jelentette be Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A 15. században épült, középkori eredetű, gótikus templom kiemelt jelentőségű műemlék, amelynek középkori részletei a mai napig megvannak. A templom súlyosan megrongálódott a vasárnapi viharban, az épület teljesen beázott, a torony szerkezete pedig védtelenné vált, ezért gyors beavatkozásra van szükség. Puskás Imre elmondása szerint a további károk megelőzése céljából a toronyra ideiglenes védőtetőt kell építeni; ennek a költsége egymillió forint lehet, az összeg felét azonban várhatóan a református püspökség állja. Közben megkezdődik az új toronysisak tervezése, majd 2017 elején az újjáépítése, ezekre a munkákra a magyar kormány várhatóan a Rómer Flóris Tervből egyedi döntéssel biztosít majd forrást – mondta a helyettes államtitkár.

A Rómer Flóris Tervet a magyar kormány 2015 októberében indította el; gazdája a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Államtitkársága. A terv lebonyolítását a Teleki László Alapítvány segíti, a döntések előkészítését a terv bíráló bizottsága támogatja, amelynek elnöke Puskás Imre. A helyettes államtitkár emlékeztetett: a külhoni magyar vonatkozású épített örökség feltárására, megóvására és megismertetésére elindított program évi 200 millió forintos keretének felosztása részben egyedi döntés, részben nyílt felhívás alapján történik. Rendelkezésre áll azonban egy négymillió forintos vis maior keret is, ebből nyílik most lehetőség a súlyos viharkárt szenvedett műemlék templom megmentésére.

MTI, fotó: Boda L. Gergely

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.