Harminc ezüstpénzért eladták a jövőnket - Koppenhága értékelése a fejlődő országok szemszögéből

2009. december 20., vasárnap

Keresztyén és más humanitárius segélyszervezetek véleménye szerint a fejlődő országokban sok szegény ember halhat meg az ENSZ klímakonferenciájának nagyon csekély eredménye miatt – írja drámai hangvételű beszámolójában az angol Christiantoday tudósítója a dán fővárosból…

(Koppenhága) - A dán fővárosban az USA, Kína, India, Brazília és Dél-Afrika képviselői elvileg egyet értettek abban, hogy a föld globális fölmelegedése nem haladhatja meg a két Celsius fokot. Az USA elnöke, Barack Obama „értelmes megállapodásról” és „példa nélküli áttörésről” beszélt, de a fejlődő országok képviselői komoly aggodalommal néznek saját országaik helyzetére. Bár a fejlődő országok évenként 100 milliárd dollár támogatásról kaptak ígéretet, de a megállapodásra gyakorolt befolyás pontosan az érintett fejlődő országok kezéből csúszott ki. Bolívia, Venezuela és Szudán egyenesen úgy nyilatkozott, hogy nem tudják elfogadni a megállapodást. A csendes-óceáni politikus, Tuvalu Ian Fry egyenesen így fogalmazott a BBC-nek: „Bibliai fogalmazással élve azt kell mondanom, hogy 30 ezüstpénzért eladták jövőnket”. A szudáni Lumumba Stanislus Di-Aping szerint a 100 milliárd dollár sem képes megakadályozni Afrika teljes lerombolását. Másképpen vélekedtek az európai politikusok. Gordon Brown brit miniszterelnök szerint sikerült megtenni az első lépést a valóban hatékony klímaegyezmény felé. A Christian Aid Segélyszervezet viszont arra figyelmeztetett, hogy a megállapodás lehet, hogy rendkívüli, de az a veszélye, hogy a fejlődő országok életükkel fizetnek az erős szegénységi taktikázásért, amit a gazdag országok folytattak. Évente legalább háromszázezer ember hal meg a klímaváltozás miatt, elsősorban a fejlődő országokban – állapította meg Nelson Muffah ügyvéd. A fejlődő országok koppenhágai „lakkozásai”, szépítgetései miatt ez a szám radikálisan nőni fog. Ha a gazdag országok nem lesznek képesek önkorlátozásra, ez magával hozza a klímaváltozásba belehaló szegények százezreit – mondotta a CAFOD keresztyén segélyszervezet kampányfőnöke, Neil Thorns. (christiantoday.com – 2009-12-19/20 - dr. békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.