Hagyományőrzés és újjászületés

2016. október 12., szerda

Több mint százhatvan résztvevő érkezett Berekfürdőre az ország legkülönbözőbb pontjairól és Felvidékről, hogy a háromnapos országos cigánymissziós konferencián együtt legyenek igetanulmányozásban, szakmai munkában és közösségben.

„Jól tetted, hogy eljöttél”  – hangzott az ige az Apostolok cselekedeteiből az első este nyitó istentiszteletén, ahol Gregussné Buzás Irén, a Tiszáninneni Református Egyházkerület cigánymissziós referense hirdetett igét. A lelkésznő Péter és Kornéliusz találkozásáról beszélve a megszokásokból való kilépésre buzdított. Péter Kornéliusszal való találkozásakor a pogányokra is kiáradt a Szentlélek, ehhez azonban minkettőjüknek ki kellett lépni a komfortzónájukból. Isten hatalmasabbat mutatott Péternek, mint a saját kulturális háttere, és Isten nekünk is sokkal többet akar adni, mint amire számítunk. „ Azért jött létre ez a konferencia, hogy minket is átformáljon Krisztus”  - mondta. Mit kell ehhez tennünk? Engedelmeskedni Isten hívásának. A változásra való vágyunkat az istentisztelet végén egy szimbolikus tettel is kifejezhettük: egy papírra leírhattuk vagy lerajzolhattuk, mi az, amiben meg szeretnénk újulni, amihez kérjük Isten segítségét.

Mivel sokan sokfelől jöttünk, az első este a találkozás vagy a viszontlátás örömének jegyében telt. „Mint egy nagy család” – fogalmaztak többen is az együttlét hangulatáról. Valóban nagy: van, aki a felvidéki Csatáról, mások a somogyi Büsüről, a hajdú-bihari Pocsajról és Esztádról, a zempléni Olaszliszkáról, a dél-alföldi Jánoshalmáról, és még megannyi helyről érkezett, hogy megossza cigánymissziós tapasztalatait, kérdéseit és tovább épülhessen.

Az este további része ismerkedéssel, a korábbi konferenciák és találkozások emlékeinek közös felelevenítésével és az azokból összeállított játékkal telt a szervezők, Nyeső Ágnes és Sztojka Szabina vezetésével, később pedig egy programon kívüli közös éneklésbe torkollt, ahol a különböző gyülekezetek tagjaiból spontán összeállt zenekar dicsőítéséhez egyre többen csatlakoztak.

A szombat reggel további létszámnövekedést hozott, hiszen délelőtt csatlakozott hozzánk a két református cigány szakkollégium: a debreceni WISZ és a budapesti RefoRom teljes csapata is.

A délelőtt kiscsoportos bibliatanulmányozással indult, amelyet Dani Eszter vezetett föl, Zákeus történetét vizsgálva. A gazdag, de a közösségben megvetett vámszedő Lukács evangéliumában bukkan föl (19. fejezet). Jézussal való találkozásából Dani Eszter az Istennel való megbékélés, és nyomában a közösséggel való megbékélés vonatkozásait emelte ki.

Zákeus idején a vámszedők abból éltek, amit a rómaiaknak juttatott vámon felül beszedtek, ennek pedig nem volt fix összege. Mivel a templomba nem mehetett olyan hívő, akinek valakivel rendezetlen ügye van, a vámszedőknek esélyük sem volt, hogy a zsidó vallási közösség tagjaivá legyenek. Ehhez a kétszeresét kellett volna visszafizetni annak, amit másoktól igazságtalanul elvettek, nekik pedig az egész jövedelmük erre alapult. Amikor tehát Jézus megszólította őt, azzal kihívást intézett nemcsak Zákeushoz, hanem az egész közösséghez is.

Az írás a Cigánymisszó oldalán folytatódik.

Nemzetközi ökumenikus hálózat épül
Egy héttel korábban Békés adott otthont a 2. Nemzetközi Cigánymissziós Konferenciának, melyen több, mint kétszáz fő vett vett részt a világ huszonnyolc országából. A rendezvény fő célja a nemzetközi hálózat erősítése volt, ami mellett a résztvevők olyan témákban is elmélyíthették tudásukat, mint a tanítványképzés, a növekedés stratégiája, az egység és a roma és keresztény identitás.

Molnár Illés, ciganymisszio.reformatus.hu, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.