Füredi mártózás - a Dunántúli Nőszövetség őszi konferenciája

2011. október 29., szombat

„Úgy éreztem, hazajövök” vallotta az egyik résztvevő a Dunántúli Nőszövetség 2011. október 14-16. között Balatonfüreden, a Siloám Otthonban megrendezett konferenciáján. Éppen ez a nőszövetség többnapos összejöveteleinek varázsa: a szellemi és lelki táplálék, valamint a közösségi élmény – megmártózás, no nem a Balatonban, de a szeretetben.

Az idei őszi konferencia egyik fő témája a puritanizmus volt. A téma hivatott előadójaként Petrőczi Éva költő, író, a Károli Gáspár Egyetem Puritanizmuskutató Intézetének vezetője bepillantást adott az angol, új-angliai (ma úgy mondanánk: amerikai) és a magyar puritanizmus irodalmába és történetébe, felvillantva azokat a nőalakokat, akik több száz év távlatából is életközelségbe kerültek gondolataik, és a megemlékezések révén. Pungurné Császár Judit élményszerű előadásában a puritanizmus hazai megjelenéséről, a pietizmussal való találkozásáról beszélt. A későbbi közös együttgondolkodás aztán tovább tágította ezt a képet. Ahogy a résztvevők megfogalmazták: a puritanizmus bizonyos helyzetekben nemzetmegtartó erő. A fogyasztói társadalomban nincs jobb válasz az önpusztításra, mint a puritanizmus. Szemléletes ajándékot kapott a hallgatóság, hiszen mindenki betehetett a pénztárcájába egy kártyát a „Jézus ezt megvenné?” figyelmeztető kérdéssel.

A teljes cikket a Dunántúli Református Egyházkerület honlapján olvashatja.

Jakab-Köves Gyopárka / www.refdunantul.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.