Felszentelték a Közel-Kelet első lelkésznőjét

2017. március 08., szerda

Rola Sleimant mostantól megilleti a „Nagytiszteletű" cím, ezzel pedig történelmet írt, ugyanis ő az első felszentelt lelkésznő egy közel-keleti egyházban. Február 26-án iktatták be Libanonban, Tripoli presbiteriánus gyülekezetében.

2012-ben még óvatos optimizmussal nyilatkozott felszentelésével kapcsolatban: „Nem erről álmodozom éjjel-nappal, de bármi történik, nem csüggedek el.” De azt is elmondta: sosem gondolta volna, hogy ez a nap egyszer eljön. Nagyon kellemes meglepetés volt számára a zsinati szavazás eredménye, miszerint 23-1 arányban támogatták a felszentelését.   

Rola Sleiman már régóta okleveles prédikátorként/igehirdetőként szolgál: 2008 óta jogosult lelkipásztori szolgálat végzésére, a keresztelés és az úrvacsoraosztás sákramentumának kiszolgáltatására kivételével. Eskethetett, temetési szolgálatot végezhetett, de a gyakorlatban szolgálatvégzését egy felszentelt férfi lelkész felügyelte jelenlétével.

Az esemény történelmi jellege látszólag nem evidens. „Eddig is az egyházamat szolgáltam és továbbra is szolgálni fogom” – mondja Rola Sleiman. A tény, hogy nőként egyházi tekintéllyel bír egy férfiakból és nőkből álló egyházközség felett, mégis rendkívülinek mondható.

Az ő egyházi tekintélye különleges jelentést nyer a libanoni (és arab) kontextusban, ahol a nők a Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint „egyenlőtlenek és védtelenek”, alárendelt szerepet játszanak a férfiakkal szemben az élet számos területén. Rola tisztában van azzal, hogy egy patriarchális társadalomban él, és fontos küldetésének tartja, hogy a fiatal lányoknak és nőknek példát mutasson és kövessék útját. „Krisztus szeretet, és a szeretet nem tesz különbséget férfiak és nők között” – mondja. 

Forrás: Halim Shebaja cikke a Huffington Post oldalán

Fordította: Külügyi Iroda, Kecskés Petra

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.