Szíria holnapja keresztyén szemmel

2019. április 07., vasárnap

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és ökumenikus társszervezetei az Európai Parlament Hölvényi György képviselő vezette munkacsoportjával közösen szervezett szemináriumot Szíria jövőjéről.

Az Európai Parlamentben tartott, a szíriai nép helyzetéről, életkilátásáról és stabilitásáról szóló konferencián keresztyén közösségek és az európai intézmények képviselői egyaránt felszólaltak. Az esemény résztvevői részletekbe menően vitatták meg a szíriai emberek életének jövőbeli normalizálódását elősegítő lehetséges, megvalósítható és jogilag is tartós megoldásokat.

A „Szíria holnapja: a szíriai emberek életkilátásinak stabilizáláshoz vezető út” címet viselő konferencián a hozzászólók két egymást követő szekcióban olyan témákról beszéltek, mint a mindenki számára elérhető humanitárius segítség, illetve Szíria újjáépítése és stabilitása. Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC), az Európai Unió Püspökkari Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), az Ortodox Egyházak Európai Uniós Képviseleteinek Bizottsága (CROCEU) és az Európai Néppárt által közösen szervezett szeminárium vendéglátói Hölvényi György és Jan Olbrycht európai parlamenti képviselők, az Európai Néppárt interkulturális és vallásközi párbeszéd munkacsoportjának társelnökei voltak.

Maired McGuinness, az Európai Parlament első alelnöke is felszólalt a szeminárium nyitóülésén. Achaiai Athanasios metropolita, a Görög Ortodox Egyház európai uniós képviseletének igazgatója beszámolt a szíreket érintő kihívásokról: „A szolidaritás szellemében gyűltünk össze, hogy imádsággal, politikai közbenjárással és tényleges támogatásunkkal ismerjük el embertársainkkal szembeni keresztyén felelősségünket” – fogalmazott. „Úgy hiszem, hogy erőfeszítéseinket világszerte a szülők és gyermekek bevonásával megvalósuló, inspiráló képzési tevékenységnek kell támogatnia. Az európai intézményeknek az oktatási rendszer egésze kapcsán jó példával kell elöl járniuk” – tette hozzá az ortodox egyházvezető.

Elsy Wakil, a Keresztyén Diákok Világszövetségének (WSCF) közel-keleti regionális titkára, a szervezet béketeremtésre és az erőszak legyőzésére irányuló programjának igazgatója kiemelte a térség menekültkrízisének Libanonra, elsősorban is a fiatal korosztályra gyakorolt hatását. „A bevándorlás az elmúlt évtizedekben évről évre erősödő jelenséggé vált, ami fiatalok tömegét fosztotta meg attól a lehetőségtől, hogy felépítsék és élvezzék életüket saját hazájukban. Nem titok, hogy Libanon nem volt felkészülve sem politikailag, sem társadalmilag, sem pedig gazdaságilag arra, hogy tömegesen fogadjon be szír menekülteket” – fogalmazott a fiatal nő.

A változások közepette eljött az idő, hogy „Szíria újjáépítéséről és a szíriai menekültek hazatéréséről beszéljünk” – figyelmeztetett Wakil, tíz pontba szedve ugyanakkor azokat az indokokat, amik ezt egyelőre lehetetlenné teszik.

A megbeszélésen az egyházak szerepének és munkájának jelentőségéről is szó esett, amit a szír népért különböző területen végeztek az elmúlt évek során. Ide tartozik az oktatás és egészségügy terén végzett szolgálat, a pszichoszociális és lelki támogatás, a humanitárius segítség és a szír emberek normális mindennapokhoz való jogának töretlen képviselete.

Külügyi Iroda

Forrás: www.ceceurope.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.