Felhívás Ukrajnáért

2014. március 06., csütörtök

Az ukrán egyházak és vallási szervezetek felhívása az idegen agresszióval szemben.

Kedves Testvérek!
Ezekben a nehéz időkben - mikor az Oroszországi Föderáció katonai egységei nemzetközi- és kétoldalú egyezményeket megsértve beléptek Ukrajna szuverén területére és a Föderáció orosz elnök képviselte Tanácsa engedély adott az orosz csapatok ukrajnai bevonulására – valamennyi testvérünket és minden jóakaratú embert arra hívunk, hogy vállaljon szolidaritást velünk és imádkozzon Ukrajnáért és az ukrán nemzetért.

Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy térjenek észre és vessenek véget az Ukrajnával szembeni agressziónak, illetve haladéktalanul vonják ki orosz csapatok az ukrán területekről. A helyrehozhatatlan következményekből fakadó, Isten és emberiség előtti összes felelősség az orosz vezetésre hárul.

Országunkban nincs nyelvi, nemzeti és felekezeti alapon történő elnyomás. Ezért tanusítjuk,, hogy az orosz propaganda minden erőfeszítése, mely az ukrán eseményeket fasiszta államcsínyként vagy szélsőségesek győzelmeként tünteti fel, egyáltalán nem felel meg a valóságnak.

Kedves orosz Testvérek!
Az ukrán emberek csak barátságos és testvéri érzéseket táplálnak az orosz emberek iránt. Ne higgyetek a propagandának, mely ellenségeskedést szít közöttünk! Ahogy eddig, a jövőben is törekszünk a baráti és testvéri kapcsolatok kiépítésére Oroszországgal, de csak önálló, független államként.

Kérjük a nemzetközi közösséget, és az Ukrajna biztonságát garantáló országokat- az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, az Európai Uniót, az ENSZ-t és az EBESZ-t- hogy állítsák meg a idegen behatolást, és a belügyeinkbe való brutális beavatkozást!

A béke és a stabilitás aláásása Ukrajnában a világbiztonság modernkori rendszereinek összeomlásához vezethet. Ezért minden intézkedést meg kell tenni, hogy Ukrajnában a háború véget érjen.

Testvérek!
Ukrajna egyházai és vallási szervezetei az ukrán emberek mellett állnak! Bizonyosak vagyunk abban, hogy Isten nem a hatalom, hanem az igazság oldalán áll. Az igazság pedig az ukrán nép oldalán van! Ezért győzni fogunk!

Az Úr védelmezzen bennünket!
Filaret (Denysenko) pátriárka, a Kijevi Pátriárchátus Ukrán Ortodox Egyházának érseke
Sviatoslav (Shevchuk) érsek, az Ukrán Görög Katolikus Egyház előljárója
Viacheslav Nesteruk, az Ukrán Evangéliumi Baptista Unió elnöke
Mykhailo Panochko vezető püspök, az Ukrán Evangéliumi Hit Keresztényeinek Egyháza
Victor Alekseenko, az Ukrán Hetedik nap Adventista Egyház elnöke
Leonid Padun vezető püspök, Ukrán Keresztyén Evangéliumi Egyház
Vyacheslav Horpynchuk pöspök, az Ukrajnai Evangélikus Egyház
Jacob Dov Bleich rabbi, Kijev és Ukrajna, és az ukrán egyesült zsidó vallási szervezetek főrabbija
Petro Malchuk érsek, az Ukrajnai Római Katolikus Egyház Állam és Egyházközi Kapcsolatok Tanácsának vezetője
Akhmed Tamim sejk, az Ukrajnai Muzulmánok Spirituális Igazgatóságának elnöke

Kijev, 2014. március 1.

Külügyi Iroda
Forrás: Irf.in.ua
Fordította: Csobán Nóra

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.