Felfedezni Istent, és önmagunkat

2013. november 07., csütörtök

A reformáció mai üzenete, hogy Isten fényében megtalálhatjuk önmagunkat! – hangzott el a reformáció alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten, Miskolcon a belvárosi evangélikus templomban. A zenei betétekben gazdag alkalmon reformátusok és evangélikusok közösen emlékeztek a meghatározó egyháztörténeti eseményre, ami a vallási és egyházi élet megreformálását tűzte ki célul.

A Luther Kórus szolgálata után Sándor Frigyes evangélikus lelkész köszöntötte az ünnepségen megjelenteket, köztük Hangó István és Szabó Sándor református lelkipásztorokat, Gerlai Pál evangélikus iskolalelkészt és Ábrám Tibort, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon igazgatóját.

Önmagunk felfedezése

Mint Sándor Frigyes elmondta, a 16. század embere önmagát és Istent fedezte fel a reformáció segítségével, és erre ma is nagy szükség van.

Az evangélikus lelkész szerint hétköznapi elfoglaltságaink mellett pontosan a leglényegesebb dolgokra – önmagunkra és családunkra – nem jut időnk, ezért fontos, hogy megálljunk, és elgondolkodjunk azon, hogy milyen céllal vagyunk a világon. – A reformációnak az volt a lényege, hogy újra rámutatott Isten igéjére és gondolataira, ezáltal az emberek felfedezték önmagukat, ezt ma ugyanúgy meg kellene tenni! – fogalmazott.

Mennyei üzenet

Hangó István imádságát és igeolvasását Szabó Sándor belvárosi református lelkész szolgálata követte. Igehirdetésében kiemelte, hogy mindenkinek szüksége volna egy olyan készülékre, amellyel a „mennyei adást" lehet fogni, hiszen Isten azt akarja, hogy valamennyien megtapasztalói legyünk a vele való közösségnek.

Sajnálatosnak nevezte, hogy legnagyobb nemzeti ünnepünk mára a Halottak Napja lett, hiszen a legtöbb embert ez az esemény mozgat meg ahelyett, hogy „földerengene a mennyei világosság, amelyet Isten igéjén keresztül felragyogtatott a reformációban". – Társtalanságban, hitetlenségben és reménytelenségben szenved a mai ember, ám a változás a kegyelem és üdvösség forrása által, Isten fián keresztül, hittel elérhető – mondta.

Állandó megújulás

Gerlai Pál, a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium iskolalelkésze – aki az istentiszteletet követően Reformáció Európában címmel tartott előadást – érdeklődésünkre elmondta: az egyháznak mindig szüksége van a megújulásra, nem a Krisztustól tanult alapelvek, hanem az emberek felé fordulás módjának megújítására.

Előadásában rámutatott, hogy Luther Márton új módon szólította meg az embereket a személyes hitet helyezve a középpontba.

Az ünnepi istentiszteleten közreműködtek a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium diákjai, Szurasenkó Dániel és Balázs Adrienne zenészek.

Kojsza Péter / tirek.hu 

Kégalériáért látogasson el a tirek.hu oldalra

 

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió