EVT nyilatkozat Hirosima és Nagaszaki 65. évfordulóján

2010. augusztus 10., kedd

 

altTöbb mint 55 ezren vettek részt augusztus 6-án, pénteken Hirosimában az évforduló alkalmából rendezett megemlékezéseken. Először fordult elő, hogy az Egyesült Államokból hivatalos küldöttség érkezett a japán városba és az ENSZ főtitkára is jelen volt.

Az 1945. augusztus 6-án ledobott atombomba több mint 140 ezer ember halálát okozta. A 65. évforduló alkalmából a megemlékezésen részt vevők üzenetet fogalmaztak meg, amely szerint meg kell állítani a nukleáris fegyverkezést és a leszereléshez vezető valós folyamatot kell építeni. A nukleáris fegyverek teljes betiltásának ambiciózus dátumát 2020-ra határozták meg. A kormányok és a népek találjanak új módokat az emberi élet szentségének védelmére – írja Olav Fykse Tveit lelkész, az Egyházak Világtanácsának főtitkára a Hirosimában és Nagaszakiban végrehajtott atomtámadás 65. évfordulóján. A Biblia arra buzdít bennünket, válasszuk az életet, hogy mindannyian élhessünk. 65 évvel az atombomba ledobása után ez a fegyver még ma is fenyegeti az emberiséget és megakadályozza a hosszú távú béke megteremtését. Ugyanakkor számos lépést tettek a nukleáris fegyverek felszámolására. Két kezdeményezést az Egyházak Világtanácsa is erőteljesen támogat: az Egyesült Államok és az Oroszország közötti új egyezményt a fegyverkezés ellenőrzéséről, valamint a NATO nukleáris politikájának reformját. Tveit lelkész egyben bejelentette, hogy 2011 májusában Jamaicában nemzetközi ökumenikus konferenciát tartanak az igazságos békéről, vagyis az atomfegyverek nélkül megteremthető békéről, hiszen e fegyverek továbbra is veszélyeztetik az emberiséget és a Földet. (oikoumene.ch – reformiert-info.de – 2010-08-09 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.