Elhunyt dr. Héder Jánosné Váróczi Piroska

2011. március 21., hétfő

Az Imre Sándor díjas aranydiplomás pedagógus, a Baár-Madas Református Gimnázium volt igazgatóhelyettese 80 éves korában, március 8-án, hosszú betegség után elhunyt.

Búcsúztatására március 29-én kedden 11.30 órakor kerül sor Budapesten a cinkotai temetőben.


Dr. Héder Jánosné Váróczy Piroska már az 1970-es és az 1980-as években – a Művelődésügyi Minisztérium munkatársaként – segítette, támogatta az egyetlen egyházi középiskolánk működését. 1990-ben a Baár-Madas újraindulása során – Baár-Madas-os öregdiákként is – azonnal a szervezők közé lépett, s 1990 áprilisától 1992. augusztus 31-ig a Baár-Madas (biológia-földrajz) tanáraként, igazgatóhelyetteseként és az internátus vezetőjeként tevékenykedett.

Megalapította a gimnázium munkáját azóta is támogató Baár-Madas Alapítványt. Megszervezte – s a kuratórium elnökeként folyamatosan vezettte – a Vén Diák Öregdiák Alapítványt. 1990-92. között és 1995-2002. között az igazgatótanács tagja. A gyakorlati élet szervezésében oroszlánrészt vállalt. Éppen ezért érte váratlanul 1992-ben a nevelőtestületet az igazgató azon lépése, mely őt nyugdíjba „segítette”. 

Első nyugalomba vonulása után az akkor szerveződő ETI – Holland-Magyar Oktatásközvetítő Központ igazgatója lett. A holland-magyar iskolai kapcsolatok, segélyszállítmányok, tanulmányutak, ökumenikus továbbképzések szervezése sokat lendített a magyar iskolaügyön. A szervezésben kevés segítője akadt. 1998. augusztus 31-vel feladta a küzdelmet, s azóta a református iskolarendszerből hiányzik az általa vezetett és ellátott terület.

Távozásához súlyos betegsége is hozzájárult. Együttműködési készsége más református iskolaügyi szervekkel mindvégig kiváló volt, s visszavonulása után is folyamatosan segítette tanácsaival a hozzá fordulókat. Érettségi elnökként is másfél évtizedet tevékenykedett a református iskolák körében. 2001-ben a Zsinati Iskolaügyi Osztály előterjesztésére, az Iskolaügyi Bizottság javaslatára a Magyarországi Református Egyház Zsinata Imre Sándor-díjban részesítette.

Papp Kornél

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió