Családosok a Csillagponton

2013. január 18., péntek

Ifjúnak számít még, aki családos? Van helye egy 16-30 éveseknek szervezett sátrazós, keveset alvós, nyüzsgő találkozón a kisgyerekes családoknak? A válasz: igen. Ebben segít a találkozó legújabb munkacsoportja, amely speciálisan a családdal érkezőknek készít programot az idei mezőtúri Csillagpontra július 23. és 27. között.

Páratlan év, páros évforduló: idén júliusban lesz éppen tíz éve, hogy először megrendezték a Csillagpont református ifjúsági találkozót Bodajkon. Az akkori, közel ezerháromszáz tizen-huszonéves fiatalok ma már felnőttek, sokan párra találtak, családot alapítottak, de a tapasztalat azt mutatja: aki egyszer csillagpontos lett, az is marad.

Az idei Csillagpont az önazonosság kérdését fogja feszegetni. „A találkozó alapvetően a huszonéves korosztálynak szól" – mondja Szontágh Szabolcs lelkipásztor, a Csillagpontot szervező Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője, aki hozzáteszi: a 2011-es tatai fesztiválon készült kimutatások alapján a háromezer-ötszáz belépőből alig hatvan százalék tartozott a megcélzott korosztályba. Közel kilencszáz harminc év feletti résztvevő járt a találkozón, akik közül három-négyszázan már családot alapítottak. A csillagpontos lett, az is marad, ám más érdekel egy fiatal, egyedülálló felnőttet és egy fiatal családost, a találkozó szervezésében, például a főelőadás kidolgozásában azonban az első csoportra fognak koncentrálni. A szervezők emellett fontosnak tartják, hogy minden csillagpontos megkapja a neki szóló üzenetet – ezért készülnek külön programcsomaggal a családos csillagpontosoknak.

Családi önazonosság

A családalapítás mindent megváltoztat, többek között az önazonosságot is – hangsúlyozzák a családos munkacsoport tagjai. „A lesznek ketten egy testté gondolat igazából a gyermekáldással válik valósággá" – fogalmaz Dávid Zsuzsi. A fiatal gyógytornász maga is kétgyermekes édesanya, a pesterzsébet-központi gyülekezet tagja. Mint mondja, a gyermekvállalás alapvetően rendezi át az értékrendet, az érdeklődési kört. Speciális, új identitást jelent, ha a férfiból apa, a nőből anya, a szerelmespárból szülőpár lesz. Az identitásváltás pedig számos további kérdést vet fel: Mucsi Zsófia lelkipásztor, a budai Szilágyi Dezső téri gyülekezet tagja szerint fontos lenne például a családokból kiszoruló, csak a kenyérkereséssel foglalkozó apákról is beszélni, de a válás és az újraházasodás témája is tartogat izgalmakat – mint mondja, Tatán is szolgált olyan lelkészházaspár, akik a válás után újra összekötötték az életüket.

„Hová menjünk babával, ahonnan nem néznek ki?"

A saját, megélt tapasztalat sokaknak jelenthet segítséget – mondja a háromgyermekes Szabóné Szónok Enikő, aki immár tizenöt éve vezeti a káposztásmegyeri református gyülekezet baba–mama körét a gyülekezet lelkésznőjével együtt. „Arról szerettünk volna beszélgetni, ami minket érdekel: a gyermeknevelésről az Ige fényében. Vidéki közösségből jövök, egy városi, templomépítő missziói gyülekezetben teljesen máshogy kell dolgozni, mint vidéken, ahol a templomban minden családnak megvan a maga padja. Meg kellett tanulnom, hogy sokan csak egypár alkalomra jönnek el – nekünk pedig az a dolgunk, hogy azokban az útkereszteződésekben, ahol találkozunk, valami olyat adjunk az anyukának, amire örömmel emlékezhet." Mint mondja, a munkájuk sikeres: az induló körből sok karonülő ma már a kisifiben bontogatja szárnyait – néhányan talán az idei Csillagpontra is jöhetnek már.

Semmi hisztéria

Mondják: a társadalom legfontosabb alkotóeleme a család. Nincs ez máshogy az egyházban sem. Fontos, hogy ezek a közösségek, ha úgy tetszik, minigyülekezetek fejlődhessenek hitükben, és legyen alkalmuk, módjuk közösséget megélni Istennel és egymással. Ez így szépen hangzik, de mindenkinek eszébe juthat a minden ember rémálmát jelentő kép: amikor egy rendezvényen hisztisen toporzékoló kisgyermekét próbálja megnyugtatni az amúgy is zabos, éppen egy izgalmas programra igyekvő szülő. A családos munkacsoport a gyermekmegőrzéssel foglalkozó Csillagocska Gyermekkerttel és a sportprogramok szervezőivel azon fáradozik, hogy minél kevesebb hiszti legyen a Csillagponton. Ezt fogja szolgálni az új délutáni, Legyen együtt a család programsorozat. A közösen töltött időben a gyerekek feltöltekeznek szeretettel, és könnyebben viselik, ha szüleik pár órára máshová mennek – ahogyan a hívő emberek is könnyebben viselik a mindennapokat, ha rendszeresen feltöltekezhetnek Isten, az Atya szeretetéből.

Bagdán Zsuzsanna, kép: csillagpont facebook, Sereg Krisztián

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.