Bibliatudósok konferenciája

2011. augusztus 31., szerda

Idén 23. alkalommal rendezik meg a bibliatudósok konferenciáját Szegeden szeptember nyolcadika és tizedike között. Az idei rendezvény az „Isteni bölcsesség emberi tapasztalat” címet viseli. 

A konferencia fő témája a bölcsesség, amelyről többek között  az újszövetség kutatás két kiemelkedő tudósa Ulrich Luz (Bern) és Joachim Gnilka (München) professzorok is értekeznek. Az eseményen  más neves külföldi tudósok is részt vesznek, mint például Akijama Manabu professzor Tokióból, Ludger Schweinhorst-Schönberger professzor Bécsből, Johannes Marböck professzor Grázból,  valamint Anton Tyrol a szlovákiai Rózsahegyről.
A református előadókat többek között Karasszon István, Herczeg Pál és Marjovszki Tibor képviselik. A szervezők tisztelettel hívnak és várnak minden érdeklődőt, aki a kultúra mellőzhetetlen részének tartja a vallást, és Európa szellemi gyökerét a zsidó-keresztény kultúrához köti.

A bölcsesség

Mi tesz bölccsé? Az emberi tapasztalat, vagy az Isten? Miért fontos a generációk párbeszéde? Kit érdekel az atyák bölcsessége? Ki érti meg Isten bölcsességét? A bölcsesség azonos az okossággal és az információ gazdagságával vagy a tudományokban való jártassággal? Manapság a bölcsesség fogalmát jelzőként gyakran csak rendkívüli helyzeteteket megoldó politikusokra, vallási, vagy világi közösségi vezetőkre alkalmazzák, de lehet egy egyszerű ember is bölcs? Az pedig mindenki által elfogadott közhelynek számít, hogy a család megőrzéséhez és a gyermekek felneveléséhez bölcsességre van szükség.
A héber hokma és a görög szofia közel áll egymáshoz, de nem azonos fogalmak. Mindkettőt Isten ajándékának tekintették a bibliai korban, amelyre kellő lelki állapotban, mint isteni ajándékra, bárki rátalálhat. Az Ószövetségi Bibliában a prófétai szövegek után külön könyvcsoport foglalkozik a bölcsesség témájával (Bölcsesség, Jób, Prédikátor, Sirák fia  könyvei  stb.), mely szövegek sok hasonlóságot mutatnak a közel-kelet más bölcsességi gyűjteményeivel is. De más bibliai prózai és költői könyvekben is találunk bölcsességi szöveggyűjteményt. A legtöbbet a zsoltárokat szokták vizsgálni. A Qumrán 4. barlangjából előkerült szövegek (4Q) igen érdekes gyűjteménynek számítanak. Az Újszövetségi Szentírás is sok bölcsességi szöveget tartalmaz.

A konferencia története

Az elmúlt 22 évben 3105-en voltak kíváncsiak az elhangzott 230 előadásra. 21 kötetben jelentet meg ez a hatalmas anyag. Az eddigi előadóink közel fele, - 114 professzor - érkezett külföldről. Minden neves határainkon túli magyar biblikusnak lehetőséget adtunk az előadásra és a publikálásra, hogy a hazai közönség is megismerje őket. A konferenciaköteteket pedig a kisebbségi magyar területekre is eljuttattuk.
Az évek folyamán lehetővé vált, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül minden keresztény felsőoktatási intézmény előadója bekapcsolódhatott a tudományos eszmecserébe. 

Gnilka-díj

A Konferencia keretében kerül sort a Gnilka-díj átadására szeptember 10.-én, amelyre az egész magyar egyházi felsőoktatás vezetőit várják, így adózva tisztelettel a konferencia támogatóinak és Ulrich Luz professzor, valamint Jakubinyi György gyulafehérvári érsek évtizedes erőfeszítéseinek.

"Isteni bölcsesség emberi tapasztalat” 23. nemzetközi biblikus konferencia
Időpont: 2011. SZEPTEMBER 08–10.
Helyszín: Gál Ferenc Hittudományi Főiskola, Szseged, Dóm Tér 6.

A konferencia védnökei:
Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök, Szeged-Csanádi Egyházmegye
Dr. Jakubinyi György érsek, Gyulafehérvári Egyházmegye
Prof. Dr. Joachim Gnilka,
Prof. Dr. Fodor György rektor (PPKE)

A konferencia előadásai szabadon látogathatók! Jelentkezés szállás és ellátás iránti igény esetén szükséges. E-mail: benyik.gyorgy@gmail.com, Tel./Fax: +36 62 425-738

További információ és a jelentkezési lap megtalálható itt

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.