Bibliaismereti verseny középiskolásoknak

2015. október 07., szerda

A Magyar Bibliatársulat Alapítvány idén másodszor hirdet bibliaismereti versenyt középiskolásoknak. A verseny nem titkolt célja rávenni a fiatalokat arra, hogy minél gyakrabban és minél nagyobb kedvvel vegyék kezükbe a Szentírást. Az alapítvány úgy véli, ezt a célt elérni az egyik legjárhatóbb út, ha különféle feladatokat kell megoldaniuk az ifjaknak, amihez forgatniuk kell a Bibliát.

A mostani verseny alapötletét egy Hemingwayhez kapcsolódó anekdota adta. E szerint Ernest Hemingway egy alkalommal fogadást kötött, hogy akár hat szóban is elmesél egy drámai történetet. Így született állítólag egy papírszalvétára vetve a „For sale: baby shoes. Never worn.”, azaz „Kisbaba cipő eladó. Soha nem hordták”. Erre a történetre támaszkodva született meg a verseny gondolata: mi lenne, ha arra kérnék a középiskolásokat, hogy hat szóban foglaljanak össze egy bibliai történetet, vagy jellemezzenek egy bibliai személyt.

„Első hallásra mi magunk is kételkedtünk benne, akárcsak azok, akik fogadtak Hemingwayjel, hogy ez lehetséges – fogalmaznak a bibliaismereti játék kiírói – Éppen ezért kipróbáltuk néhány lelkes fiatalon, hogy vajon működik-e. Számos frappánsnál frappánsabb megoldással rukkoltak elő." Csak néhányat említve a teljesség igénye nélkül: „A legerősebb voltam, de találkoztam Delilával.” „Jött az özön-, vízen maradt a hajó.” „Ketten mentünk Emmausba, felismertük, ő az.”

A versenyre bármilyen középiskolás diák jelentkezhet felekezeti hovatartozástól függetlenül. Egyéni versenyzők és legfeljebb 3 fős csapatok jelentkezését várják. A beérkezett megfejtéseket egy négytagú zsűri bírálja majd el: Oberfrank Pál (színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója), Horváth Gergely (felelős szerkesztő, Petőfi Brand), Pecsuk Ottó (a Magyar Bibliatársulat Alapítvány főtitkára) és Kókai Nagy Viktor (egyetemi docens, Debreceni Református Hittudományi Egyetem).

A jelentkezés határideje: 2015. október 15. éjfél.

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére 2015. november 29-én kerül sor Budapesten a Kálvin téri református templomban.

A kiírásról bővebb információt találhat minden érdeklődő a Bibliatársulat honlapján.

reformatus.hu

Istent keresem

2Móz 7,1–25

„…olyanná teszlek a fáraó előtt, mintha isten volnál…” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink