Elengedik a haiti államadósságot

2010. február 12., péntek

altÜdvözli az Egyházak Világtanácsa (EVT) a vezető ipari nagyhatalmak, a G7 országok döntését, miszerint elengedik a haiti államadósságot. Erre korábban már kérte az EVT főtitkára a vezető államokat. Most ugyanezt kéri a Nemzetközi Valuta Alaptól (IWF) is.

Az Egyházak Világtanácsa főtitkára, Dr. Olav Fykse Tveit üdvözli és méltatja levelében a G7-ek kezdeményezését, amit a  múlt hét végén jelentettek be abban a levélben, amit a kanadai pénzügyminiszterhez, James M. Flahertynek küldtek, mint a G7-ek házigazdájához. A főtitkár kifejezte reményét afelől, hogy a G7-ek kezdeményezését további országok, nemzetközi szervezetek is követik, és feltétel nélkül elnehezedik a katasztrófa által sújtott ország adósságait. Legutóbbi adatok szerint Haitin a földrengés következtében életüket elvesztők száma elérte a 100 000 főt, 250 000 személy súlyosan megsérült, és 1,5 millióan váltak hajléktalanná. Az EVT főtitkár sajnálatának adott hangot, hogy a Nemzetköz Valuta Alap semmiféle világos jelzést nem adott ilyen irányba, és semmiféle határozott lépésnek sem adta jelét. Február 4-én azt közölte az IWF, hogy az adósság elengedés nem szerepel pillanatnyilag  napirendjükön. A norvég lelkész, az egyházi világszervezet főtitkára nem csak kér, hanem kifejezi minden alkalommal az egyházak elkötelezettségét és bemutatja tényleges segítségnyújtását hosszabb távra is. Az egyházak és egyházi szervezetek világszerte megmozdultak és gyorsan igyekeztek a lakosságnak és az országnak anyagi és közvetlen emberi segítséget nyújtani, kiváltképpen az ACT-szövetség révén, ami az egyházak és az egyházi szervezetek világméretű akciószövetsége.  (oikoumene.org – 2010-02-12- dr. békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.