Az EVT főtitkárának jeruzsálemi kitüntetése

2010. szeptember 07., kedd

altDr. Olav Fykse Tveit norvég lelkész, az Egyházak Világtanácsa főtitkára szeptember 2-án megkapta a Szent Sír Rend Keresztje kitüntetést III. Theophilos jeruzsálemi görög ortodox pátriárkától.

A magas kitüntetést az EVT főtitkára akkor vehette át, amikor a világszervezet delegációjával Jeruzsálembe látogatott, s találkozott zsidó és muszlim vallási vezetőkkel. A kereszt-kitüntetést a jeruzsálemi görög ortodox pátriárkátus és a Szent Sír Testvériség alapította és ítélte oda. A kitüntetés annak a bazilikának a nevét viseli, amit a hagyomány szerint Jézus sírja fölé emeltek Jeruzsálemben. A kitüntetés átadásakor a pátriárka hangsúlyozta: nagyra értékeljük az EVT, s benne az Ön szolgálatát a békéért, igazságosságért és kiengesztelődésért. A pátriárka biztosította a főtitkár-lelkészt arról, hogy az ortodox egyház támogatja az ökumenikus törekvéseket, „az igyekezetet az egységre mindenféle zavarkeltés nélkül”. A kitüntetés feltűzése előtt a pátriárka áldást mondott, melyben így fogalmazott: „Ez a kereszt emlékeztessen a naponkénti meghalásra és feltámadásra, ami a keresztyén elhívásnak a lényege, s a keresztútra, ami elvezet az új élet győzelméhez”. Válaszában Tveit megköszönte a megtiszteltetést, ami személyén keresztül az Egyházak Világtanácsának is szól, s elmondta: az ökumené a kereszt mozgalma, s a kitüntetés is emlékeztet arra, hogy a kereszt egyesít minket hitünkben és szolgálatunkban. (oikoumene.org – 2010-09-07 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.