Az első karácsony Japánban

2010. december 16., csütörtök

altA Krisztus Egyesült Egyháza Japánban/KYODAN nevű egyház honlapján olvasható egy cikk az első japán karácsony történetéről.

A Krisztus Egyesült Egyháza Japánban/KYODAN nevű, presbiteriánus/református alapítású egyház honlapján olvasható az érdekes cikk az első japán karácsony történetéről.

altA keresztyénséget Japánba Francis Xavier és Cosme de Torres misszionárius vitte el 1549-ben, amikor Kogashimában partot értek. Torres levélben küldött értesítése szerint az első karácsonyi ünnep megtartására 1552-ben került sor Yamaguchiban. Szenteste az ideiglenesen kialakított „templomban” összegyülekezett hívők egész éjszaka magasztalták a testetöltött Urat, közös étkezést tartottak, európai egyházi énekeket énekeltek. A hívők azóta is minden karácsonykor így köszöntik egymást: Natala – megszületett! Az igen erőteljes evangélizációnak köszönhetően 1580-ra már 600 ezer keresztyén élt Japánban és ünnepelte karácsony Urát. 1873-ban protestáns misszionáriusok létrehozták a Yokohamai Protestáns Egyházat. Hara Taneaki volt az, aki az első karácsonyi partit megszervezte az Első Presbiteriánus Egyházban Tsukijiben. Ők már karácsonyfát is állítottak, rajta különféle gyümölcs-dísszel. Jézust szamuráj-ruhában, szamuráj hajstílussal és karddal az oldalán ábrázolták. (uccj.or.jp – 2010-12-16 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.