Az EKD zsinatán is a menekültkérdés volt a középpontban

2015. május 11., hétfő

A Német Protestáns Egyház (EKD) 12. zsinati ciklusának május 3-án véget ért alakuló ülésszakán a választások mellett az Európai Unió bevándorlással kapcsolatos politikájának reformja volt a legfontosabb napirendi pont.

Heinrich Bedford-Strohm, az EKD tanácsának elnöke már igehirdetésében is kritikusan fogalmazott: aki vasárnaponként kantátákat énekel, annak tudnia kell, „hogy azokért is fel kell emelnünk hangunkat, akiket napjainkban üldöznek, keserű szenvedésen mennek keresztül és csupasz elkeseredettségből a nyílt tengeren teszik kockára életüket”. 

A Zsinat első határozatában a német kormányt szólította fel arra, hogy hatékony intézkedésekkel vegye elejét a menekültek tömeges halálának a Földközi-tengeren. „Olyan politikára van szükségünk, amelyik a menekültek méltóságát, testi épségét és életét védi, s amely méltónak bizonyul az európai értékközösséghez” – olvasható az egyhangúlag elfogadott zsinati nyilatkozatban. A siker záloga lehet többek között egy a „Mare Nostrum” akció nyomdokaiba lépő átfogó európai tengeri katasztrófamentő program és ezzel együtt egy nagyszabású áttelepítési akció elindítása. A menedékkeresőknek egyben több legális utat kell biztosítani az EU-ba. A német szövetségi kormánynak a nyilatkozat szerint abban is aktív szerepet kell vállalnia, hogy a problémás, úgynevezett dublini rendszer alternatíváját kidolgozzák Európában.

A németországi Zsinat megválasztotta új elnökét a korábbi miniszternő, Irmgard Schwaetzer személyében. Az új Präses, aki a szavazatok túlnyomó többségét (111 voksot a 115-ből) megkapta, megköszönve a bizalmat az új zsinati ciklus legfontosabb feladatának a reformáció 500 éves jubileumát nevezte. Az utóbbi kapcsán Bedford-Strohm kiemelte, hogy a tízéves előkészület kezdetén senki sem számított arra, hogy 2017. október 31-ét országszerte munkaszüneti napként ünneplik majd. A nemzetközi részvétel is a várakozásokon felül alakult: pillanatnyilag 18 ország 50 városa (köztük Debrecen) készül az ünnepi eseményekre.

Az EKD 20 evangélikus, református és egyesült protestáns (uniált) egyház alkotta közösség. 15 000 gyülekezetében 23 millió egyháztagot számlál. Az EKD vezetőtestületei a Zsinat, a Tanács és az egyházi konferencia.

Külügyi Iroda

Forrás: www.ekd.de

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.