"Az asszony pedig otthagyta korsóját" (Jn 4,28)

2015. január 21., szerda

Az ökumenikus imahét idei témája Jézus és a samáriai asszony története. Január 18-tól 25-ig a történet egy-egy részletét vizsgálva próbálunk közelebb jutni az élő víz forrásához. Olvasmányok, bibliamagyarázat és imádság a negyedik napra.

Olvasmányok

1Móz/Ter 11,31–12,4: Isten megígéri Ábrámnak, hogy nagy néppé teszi, és megáldja
Zsolt 23: Az Úr az én pásztorom
ApCsel 10,9–20: „Amit Isten megtisztított, azt te ne mondd tisztátalannak"
Jn 4,25–28: Az asszony pedig otthagyta korsóját

Magyarázat

A Jézus és a samáriai asszony közötti találkozás azt mutatja, hogy a párbeszéd a különbözővel, az idegennel, az ismeretlennel élettel teli lehet. Ha az asszony követte volna a kulturális szabályokat, akkor elment volna, amikor meglátja Jézust közeledni a kúthoz. Azon a napon valamilyen okból nem követte a kialakult szabályokat.
Az asszony és Jézus is szakított a megszokott viselkedési normákkal. Ezen a szakításon keresztül újra megmutatták, hogy lehetséges új kapcsolatokat építeni.
Jézus teljesítette Atyja művét, és a samáriai asszony, otthagyva korsóját a kútnál, jelzi, hogy élete még nem teljesedett be. János evangéliumában ő az első, aki Jézust Messiásnak nevezi. A kitörés fontos azok számára, akik vágyakoznak arra, hogy erősebbek és bölcsebbek legyenek a hitükben.
A samáriai asszony azzal, hogy maga mögött hagyja a vizeskorsót, jelzi, hogy nagyobb ajándékot talált, azt, amely jobb a víznél, ami miatt kijött a kúthoz, és a közösségénél is jobb helyet talált. Felismeri a nagyobb ajándékot, amelyet Jézus, a zsidó idegen kínál számára.
Nehéz megtalálni az értéket, felismerni a jót, a szentet, amely ismeretlen számunkra, és máshoz tartozik. Megtalálni a másikban az értéket: fontos lépés a látható egység felé, amelyre vágyakozunk.

Kérdések

1. A Jézussal való találkozás arra kötelez bennünket, hogy magunk mögött hagyjuk vizeskorsóinkat. Melyek is ezek a vizeskorsók?
2. Melyek a fő nehézségek, melyek meggátolnak bennünket, hogy így tegyünk?

 

Imádság. Szerető Istenünk, segíts, hogy megtanuljuk Jézustól és a samáriaiaktól, hogy másokkal való találkozásunk új áldást hozzon számunkra. Segíts, hogy átlépjük korlátainkat, és ne féljünk az új kihívásoktól. Segíts, hogy felülkerekedjünk a félelmen Fiad hívása által. Jézus Krisztus nevében imádkozuk. Ámen.

Készült a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa kiadásában megjelent imafüzet anyaga alapján. Forrás: Reformátusok Lapja

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.