Az amerikai UCC az azonos neműek házassága miatt perel

2014. április 30., szerda

Krisztus Egyesült Egyháza (UCC) mérföldkőnek számító pert indított Észak-Karolinában az egyházi személyek első kiegészítéssel kapcsolatos joga védelmében, az azonos neműek házassága kapcsán – áll a partneregyházakhoz eljuttatott sajtóközleményben.

A Krisztus Egyesült Egyházának Zsinata április 28-án pert indított Észak-Karolina Állam tisztviselői ellen azzal az érvvel, hogy az állam házassági törvénye sérti a papságnak az USA alkotmányának első kiegészítésében foglalt alapvető jogait és a "szabad vallásgyakorlás" elvét. Az UCC sajtótájékoztatón ismertette döntését egyik észak-karolinai gyülekezetének templomában április 28-án nem sokkal azután, hogy az ügyet elindították a Charlotte-i kerületi bíróságon.

Ez az első olyan per, amelyet egy országos keresztény felekezet indított a házasság intézményét szabályozó állami törvényekkel szemben. Az Észak-Karolinai állama szabálysértésnek minősíti azt, ha a lelkészek úgy vezetik le a házassági szertartást, hogy nem vizsgálják, az érintett pár rendelkezik-e érvényes állami házassági engedéllyel. Az UCC lelkészeit, akik részt vesznek azonos nemű párok házasságkötésében, akár 120 nap elzárásra vagy közmunkára ítélhetik, illetve próbaidőre bocsáthatják, amennyiben bűnösnek találják őket. Az állam házassági törvényei ugyanis kizárólag egy férfi és egy nő közötti kapcsolatként határozza meg és szabályozza a házasságot. Az UCC mint felperes azt állítja, hogy ezek a törvények alkotmányellenesek és sértik a lelkész fent említett alapvető jogait.

Az első módosítás és egyéb házassági törvények Észak-Karolinában az egyetlen olyan törvények az államban, amelyek nem csakhogy a házasság intézményét korlátozzák egy férfi és nő közötti szövetségre, de első rendű szabálysértésnek minősíti, ha egy lelkipásztor olyan pár részvételével vezeti le az esküvői szertartást, amelyik nem rendelkezik állami engedéllyel. Az egyház úgy véli, hogy ez tilalom és szankció akkor is alkalmazandó ellenük, ha a lelkésze által vezetett egyházi szertartásnak nem feltétlenül célja, hogy törvényes házasságot eredményezzen.

A lelkészek és más személyek jogainak ezen korlátozása ellentétes az Egyház Zsinata által 2005-ben "Egyenlő házassági jogok mindenkinek" néven elfogadott határozatával. Ez a határozat megerősíti az "egyenlő házassági jogokat nemre való tekintet nélkül és kijelenti, hogy a kormány nem avatkozhat bele párok életébe, nemüktől függetlenül, akik úgy döntöttek, hogy összeházasodnak, és a jogilag elismert házasságot megillető jogokban, felelősségben és elkötelezettségben teljesen és másokkal azonos mértékben részesülnek."

A több mint 5000 gyülekezetében mintegy 1 millió aktív tagot számláló UCC, amelyik 10 000 lelkészével a református közösség egyik legnagyobb egyháza az USA-ban, külön honlapot is indított az ügy kapcsán: http://www.ucc.org/ido/

Külügyi Iroda
Forrás: Act.ucc.org
Fordította Orosz Dóra

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió