Advent könyvekkel és süteményillattal

2016. december 06., kedd

Aki nem kedveli a karácsonyi vásárok tülekedését, most mégis bátran belekóstolhatott a karácsonyi készülődésbe a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnáziumban december 2–3-án az ADNA Café jótékonysági süteményversenyével együtt megrendezett keresztyén könyvvásáron.

December elején egy hétvégére rendre megélénkül a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium előcsarnoka és tornaterme. A pénteki kicsengetés után évről évre keresztyén könyvkiadók és ajándékárusok asztalai, adventi ajánlatai és az érdeklődő vásárlók nyüzsgése töri meg az egyébként csendes hétvégi órákat.

Az érkezőt a gimnázium előterében a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió által üzemeltetett drog- és alkoholmentes missziós kávézó, a budapesti ADNA Café jótékonysági süteményversenyének standja mellett keresztyén könyv- és ajándékárusok fogadták, a tornaterem tágas terében pedig összesen közel negyven kiállító kínált tartalmas és értékes könyveket, hanglemezeket és ajándéktárgyakat az érdeklődő budapesti és távolabbról érkezett gyülekezetei iratterjesztőknek, lelkészeknek és érdeklődőknek.

Az évről évre keresett kiadványok mellett a kiadók újdonságokkal is készültek az adventre. A Kálvin Kiadónál Pecsuk Ottó szerkesztésében megjelent, az egyes bibliai könyvekről, szerzőiről és korabeli olvasóiról fontos tartalmi és háttérismereteket tartalmazó Bibliaismereti kézikönyv mellett Hajdú Zoltán Levente Nem a felhők fölött című modern és elmélyült imádságoskönyvét és Alistair E. McGrath Meghökkentő értelem című, a valóság értelmezéséről, tudományról és hitről szóló köteteit ajánlották az érdeklődőknek.

A Harmat Kiadónál Cseri Kálmán sokakat érdeklő, Sorsfordító imádságok című, bibliai szereplőket felvonultató, egyháztörténeti példákkal megerősített új könyve mellett Johan Frinsel Karácsonyi történetek című csodálatosan szép történeteket tartalmazó, az idősebb korosztályt is megszólító novelláskötetét, a legkisebbeknek Christy Lee Taylor és Crystal Bowman Nyisd ki a szíved! című, vidám illusztrációkkal gazdag áhítatos könyvet, míg a teológiában járatosabbaknak Timothy Keller Istennel a szenvedés kohójában című izgalmas kötetére hívták fel a vásárolni vágyók figyelmét.

A kétnapos rendezvény második napján nemcsak könyvek, hanem sütemények között is válogathattak a vásározók. A jótékonysági vásárra felajánlott süteményeket Er­dős Eszter református lelkipásztor, a KIMM vezetője mellett Hadarik Rita gasztroblogger, Zawawi Mirjam, a Szent Gellért Kiadó vezetője és Kovács Péter, az ADNA Café vezetője értékelte megjelenése, összetevői, egészségessége és ízhatása alapján. Az eredményeket Dióssy Klári, a Magyar Televízió műsorvezetője hirdette ki.

A fődíjat Szabó-Kis Gyöngyi, az SDG Református Diákmozgalom irodavezetőjének répatortája nyer­te, aki csokoládés pitéjével egyben az egyik különdíjat is kiérdemelte Miklósiné Judit sajttortája mellett. A dobogó második helyén Benedekné Bodnár Katalin könnyű al­más lepénye, míg a harmadikon Thur­zó Ágnes sós karamellöntettel kísért csokoládémousse kockája vég­zett. A díjazottak könyvutalványt, valamint egy-egy háromnapos üdülést is nyertek.

Az eredményhirdetést követően Erdős Eszter elmondta, hogy a süteményversenyt is missziós eszköznek tekintik. Remélik, hogy minél többen, köztük a fiatalok is kedvet kapnak, és felismerik a saját készítésű sütemények előnyeit. Ebben szeretnének segíteni azzal, hogy a nyertes recepteket megosztják az ADNA Café internetes oldalán, hogy a találó ajándékok mellé fi­nom sütemények is kerüljenek idén karácsonykor.

Körösvölgyi Zoltán, fotó: Vargosz

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2016. december 11-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.