A Zenei Fesztivál szombati eseményei

2012. május 19., szombat

Egyesített kórus, családi programok, Misztrál és sok más rendezvény várta az érdeklődőket szombaton. A második nap történései percről percre.

21:00 Mára befejeződött szöveges közvetítésünk, köszönjük, hogy velünk voltak. Holnap, a magyar református egység vasárnapján még folytatódnak a programok. Déltután öttől a Kálvin téren hálaadó istentiszteletet tartanak, s több koncert is lesz. 

Búcsúzóul, s ráhangolódásképp a holnap esti programokra, a Varga János Projekt dalát tesszük közzé.

 

20:55 Taps. Véget ért a kerekasztal-beszélgetés. A Bakáts téren még tart a koncert, ez a mai nap utolsó programja.

20:42 Répás Zsuzsanna szerint lelki terror van Szlovákiában. Példaként említi, hogy az utcán rászólnak a gyerekekre, hogy ne beszéljenek magyarul. Van, akitől elvárnák, hogy szlovákosítsák a nevüket. Böszörményi Gergely nevét ízlelgeti, hogy hangzana szlovákul. Keserű derültség a reakció a teremben.

20:23 Ismerős Arcokkal találkozhat, aki kilátogat a Bakáts térre. Hamarosan kezdődik az együttes koncertje. Még világos van.

19:57 Böszörményi Gergely vezeti a kerekasztal-beszélgetést. A kettős állampolgárságról kezdtek disputálni.

19:34 Most még négyszemközt. Kassai Gyula, az állampolgárságától megfosztott szlovákiai lelkész és Dr. Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár a székház dísztermének előterében beszélgetnek. A nemsokára kezdődő kerekasztal-beszélgetésen a nagy nyilvánosság előtt is kifejtik véleményüket a család, az egyház és a civilek társadalmi szerepéről. 

19:20 Eközben a Bakáts téren. Még tart az Erkel-kórus koncertje a Ráday utca 28. dísztermében, ezt kerekasztal-beszélgetés követi Kassai Gyula szlovákiai lelkésszel és Dr. Répás Zsuzsanna helyettes államtitkárral. Eközben a Bakáts téren a Misztrál koncertezik. A zenekar tagjai ajándékkal köszöntötték Böszörményi Gergelyt, s megköszönték neki, hogy zenei pályájuk elején számíthattak a támogatására.

18:33 Főszervező a bringán. "A hatvanadik születésnapomra kaptam" – válaszolt vidáman Böszörményi Gergely egy narancssárga kerékpárról, miközben távozott a Múzeumkertből. A Református Zenei Fesztivál megalkotója előbb ügyesen átevickélt a tömegen, a Kálvin téri lámpánál azonban kiderült, egyelőre nem stabil Critical Mass-résztvevő.

18:10 A hátunk mögött épp beénekelnek. A Ráday utcai székház dísztermében, kihelyezett szerkesztőségünk szomszédságában ad koncertet az Erkel Ferenc Vegyeskar & Chorus Ena. Innen azt látjuk, sokan kíváncsiak rájuk.

18:01 Libabőrösödés a Múzeumkertben. A kóruséneklésre kevéssé fogékony riportert is megfogta az ötszáz fős kórus látványa és hangzása, az a tapintható spiritualitás, ami az egyesített Kárpát-medencei református kórus előadásából áradt.

17.52 A Szózat közös éneklésével záródik az ötszáz fős református kórus előadása a Múzeumkertben. A Kárpát-medence különféle pontjairól érkezett énekkarok és a közönség együtt énekelnek.

17:46 Az Úrnak szolgái mindnyájan. Ezt a közönség is tudja! Együtt énekel a kórussal a Múzeumnál. A zöld sál a kórus tagjainak nyakán azt jelképezi, hogy már kilenc éve Ferencváros ad otthon a fesztiválnak.

17:43 Szeretethidas akció keretében tisztogatták a plakátoktól a Ráday utcát pénteken és ma is. Egy fájdalmas kiírás mindenhol fent maradt: a napokban eltűnt portugál fiút keresik.

17:35: Szokatlan helyen tűnnek fel a reformátusok: Még az Arany-szobor lábánál is ülnek. A kórusművekbe bele-beledörögnek nagymotorok a Múzeum körúton, de az ötszáz fős kórus rendületlenül énekel. 2009. május 22-ét idézi a tömeg és a hangulat. Az egység itt is valóság.

17:16 Tudósítónktól: A Múzeumkertben több mint ezer református énekli a 89. zsoltárt. Alig látni az ünnepi kórust a feltartott fényképezőgépektől.

17:13 A kórust fúvósok és ütősök is kísérik. Annyi a kórustag, hogy a néző rokonok alig találják az énekkarban hozzátartozóikat.

17:07 Most konferálják fel az ötszáz fős kórust a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Rövid bevezetőt hallhat a közönség arról, hogyan függ össze a Múzeumok majálisa a Református Zenei Fesztivállal.

17:05 Igényes kirakodóvásár, gagyimentes övezet – így jellemezhetjük a Bakáts téri templom oldalában meghúzódó sátorosok felhozatalát. A kézművesek uralják a mezőnyt, de itt kaptak helyet a református szervezetek, például a Refisz, a Menekültmisszió és a Károli-egyetem is.

16:57 Útinform: A rendőrség megállította a forgalmat a Kálvin tér környékén, hogy az ötszáz fős kórus átvonulhasson a templomból a Múzeum kertjébe.

16:49 A sör egy centiméteres habbal jó. Ezt is megtanítják az embernek a Bakáts tér egyik sátránál.

16:27 A zarándok útja véget ért. A ZEFIR játékos lelki útját ma több mint százhúsz fiatal járta végig a dunamelléki egyházkerület székházában. 

16:20 ZEFIR fotópályázat. Megtöretik értetek, Szívből, Erzsi néni – ez a három első helyezett kép címe. Részletekért olvassák el keretes anyagunkat.

"Mit jelent a fiataloknak a reformátusság?" – erre a kérdésre kereste a választ Fodorné Ablonczy Margit. A ZEFIR rendezője szerint felnőtteknek is nehéz ezt megfogalmazni, ezért volt kíváncsi arra, hogyan tudják a fiatalok képekben megadni a feleletet. A dunamelléki ifjúsági lelkésznő kiemelte, a legtöbb fotón a mély szimbólumok, a templom, a harang, a szív, vagy épp a csillag köszönt vissza.

 

A hatvanhárom beérkezett pályaművet két kategóriában értékelték. A fiatalok közül Zellen Istváné lett a harmadik, Kiss Anikóé a második, s Pataki Nóra – a tákosi templom idős gondnokát, Erzsi nénit ábrázoló – képe pedig a legreformátusabb kép.

A felnőtt kategóriában Kurkó Csabát és Révészné Bellai Csillát megelőzve Bölcsföldi András képe lett a győztes. A megtört kenyér úrvacsorai környezetben nagypéntekről, Krisztus értünk hozott áldozatáról beszél, ezért is nyerte el a zsűri minden tagjának tetszését. A közönségdíjas alkotásért a Szeretetszolgálai Ifi tagjai ZEFIR-es pólókat és pillecukrot kaptak. 362 szavazatot kapott fotóval a 25. zsoltárra utaltak: "Szívemet hozzád emelem."

16:15 "Nékem nincsen se apám, se anyám" – énekli Lovász Irén, sejtelmes ütős zene és éteri hangok kíséri. Benépesült a Bakáts tér. Közben a katolikus templomban véget ért az esküvői ceremónia. Az ifjú pár elmondhatja, hogy már a gratulációk közben szólt a zene.

16:02 Fodorné Ablonczy Margit a ZEFIR fotópályázatának díjazott képeiről beszél Kossuth Rádió tudósítójának. Részletek az eredményhirdetésről hamarosan.

15:43 Tudósítónk jelenti: A Bakáts tér már éledezik. A Károli BTK docense, a népi ihletésű dalokban utazó Lovász Irén és barátai készülnek az első délutáni koncertre. Már a próba is sokat sejtetően izgalmas.

15:35 "Menni fog, csak hegyezzük ki jobban a ritmust" – az utolsó instrukciók hangzanak el a két karvezetőtől. Már csak másfél óra a Nemzeti Múzeum előtti koncertig.

15:13 Az egyesített kórus megtölti a Kálvin téri templomot. Most adta át a próba karmesteri pálcáját Bódiss Tamás Almási Kornélnak. A zárt térben monumentális a hangzás.

15:00 Az idei református egyszázalékos kampány nem színészekkel, hanem valódi református embereket vonultat fel – erről a zenei fesztivál résztvevői is meggyőződhettek. A Bethesda Gyermekkórház standjánál a plakátokon is látható Mikos Borbála osztogatja a református egészségügyi intézmény brosúráit.

14:34 "Hát, ez kemény volt!" – mondta a Parókia portál újságírója, miután leszállt a nyeregből. A keresztény motorosok mindenkit elvisznek egy próbakörre. A Bakáts téren eközben polgári esküvő van, a menyasszony most jött ki az önkormányzat házasságkötő terméből.

14:27 Goszpel, Befogadó kávéház, Ribényi fotókiállítása, tekerőlant és játékok a kisebbeknek - már a Lónyayban száguldozik riporterünk.

14:19 Zöld pólósok mindenütt a kerületi székházban. A ZEFIR önkénteseinek vezetésével játékos önismereti csoportfoglalkozáson vehetnek részt az érdeklődő fiatalok.

14:10 Száguldó riporterünk füstjelei csaptak fel ide a Ráday 28.-ban lévő bázisunkra: szappanbuborékokat fújnak fiatalok az utca egyik éttermének teraszán. Ezzel üdvözlik a Találkozási Pont dicsőítő zenekart, melynek a koncertjén is ott voltak délelőtt.

13:56 Igényes, dallamos zenét játszik az Anima Soni. Istendicséretük bizony túlnőtt a kétakkordos dalok világán. Őket a Gazdagrétről érkezett GRÉT követi kettőtől. 

13:40 Az úrasztala terítőket még mindig nem találni. De a ZEFIR rendezvényén textilből készült házi áldást és Bibliaborítót is kapni.

13:21 Be lehet ide menni? -kérdezi egy idős hölgy, a Kálvin udvar kapujában. Majd hozzáteszi, olyan szép. Vajon a hangulatos helyszínre vagy a zenére gondolt? Már javában zajlik a refomátus ifjúsági zenekarok találkozója. Csillagpontos hangulatot idéz. Tűző napsütés, sok fiatal. A pódiumon a pesterzsébeti Anima Soni szólaltaja meg a lélek hangjait.

13:08 Tudósítónk figyelmét semmi sem kerüli el, ahogy a látogatókét sem. Igen sokan megnézik  a Ráday 28-ban az első emeleti Kálvin szobrot. A reformátor "fejét" kifényesítették a vizsgázó telógusok és teológák az évek során. 

12:52 Népdalokat hoz a szél a Bakáts tér felől. A nagyszínpad hangjai messze elhallatszanak a Ráday utcában.

12:00 Jó ebédhez szól a nóta a Bakáts téren. A kolozsvári református kollégium kórusa énekel, hamarosan a néptánccsoportjuk is ropja hozzá. Jól fogy a kürtős kalács, töki pompos és a kávé is.

11:54 Tudósítónk jelenti: A Nemzeti Múzeum kerjtében már most is sokan vannak – ma tartják ugyanis a Múzeumok majálisát –, s reméljük, hogy az egyesített kórus fellépésére is maradnak. A fesztivál ötszáz fős egyesített kórusa délután ötkor lép fel a Múzeum lépcsőjén.

11:37 Érdeklődő tekintetek mustrálják a Zenei Fesztivál Ifjúsági Rendezvényének (ZEFIR) fotópályázatára beérkezett képeket. A fotók délután négyig tekinthetők meg, akkor lesz eredményhirdetés.

11:16 Református intézmények találkozója. Nemrég kezdődött az iskolák bemutatkozása Lónyay utcai Református Gimnáziumban. Most épp négy fiatal citerázik, az átányi református általános iskola diákjai.

10:53 Szavazás a Refisz sátornál: Van-e helye az ifjúsági énekeknek a gyülekezet életében? Válaszok: árpa, búza és kukorica.

10:37 Családi program a Bakáts téren. A keresztény motorosok és a tekerősök már a helyszínen vannak, az árusok is jórészt kipakolták portékáikat a vásárban. A látogatók még nincsenek sokan, de már gyülekezik néhány család.

10:21 A zene egységet teremt – olvassa el a pénteki nap összefoglalóját! >>

10:08 Időjárásjelentés: Napos idő van Budapesten, a hőmérséklet 18 °C, de 23-at is jósolnak délutánra. 

9:57 Kívánságműsor. Küldjük a Szeretethíd minden önkéntesének és mindenkinek, aki szereti.

9:44 Mi már a helyünkön vagyunk, kezdődhet a nap! 

 

A közvetítést készítik: Bagdán Zsuzsanna, Csepregi Botond, Feke György, Hegedűs Márk, Kováts Annamária, Sereg Krisztián (fotó)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.