A tehetség kincs

2017. január 04., szerda

Hegedül, verset szaval, rajzol és lovagol is Kovács Vivien szegedi általános iskolás diák, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) egyik ösztöndíjasa. Az MRSZ száz tehetséges, de nehéz anyagi körülmények között élő kisdiák támogatását vállalta: Vivien az egyikük. A pénzből fellépőruhát és hegedűgyantát is vesznek majd.

Szeged-Kiskundorozsma szinte utol­só házában járunk, messze a város központjától. Szeretetteljes családi légkörben él együtt több generáció, a család szíve a nagymama, Maróti Istvánné. Az ő élete sem könnyű, súlyos betegségből épült fel, és minden lehetőségével támogatja unokáját, hogy megtalálja azt, amiben a legtehetségesebb. Vivien élete sem könnyebb, született szívproblémákkal küzd, de derűsen látja a világot. Sok mindent csinál: már öt éve hegedül, de emellett verseket szaval és rajzol is, legújabb elfoglaltsága pedig a lovaglás. Arra a kérdésre, mi szeretne majd lenni, azt mondja, ezek közül bármelyikkel foglalkozna. Vivien alig akarta elhinni a hírt, hogy elnyerte az MRSZ ösztöndíját. Boldog, és hálás érte. Nagymamája azt mond­ja, a pénzből mindenképp vesznek a kislánynak fellépőruhát, aki gyakran hegedül például templomban vagy nagyobb kiállítás-megnyitón – oda pedig illő szépen felöltözni.

Tehetséges, felkészült diákról van szó – mondja Pécsiné Pánczél Mária, Vivien hegedűtanárnője. – Akárhol kell fellépni, Vivikét hívhatom, mert mindig van kész műsora – mondja. Azt, hogy az ösztöndíj református hátterű, a tanárnő csak az oklevél átadásakor tudta meg. – Őszintén mondom, ezt nagy örömmel veszem, jó volt látni a bibliai idézetet az oklevélen. Hívő ember vagyok, nagyra becsülöm és értékelem, hogy nemcsak református, hanem katolikus vagy éppen nem hívő családok gyermekei is részesülhetnek a támogatásban – teszi hozzá.

Az ünnepélyes átadáson Szalóki Ági énekesnő adta át az oklevelet és az első havi ösztöndíjat Viviennek. Mint mondta: – Nagyon jó dolognak tartom, hogy többek között a Magyar Református Szeretetszolgálat is odafigyel arra, hogy a tehetséges és hátrányos helyzetű gyerekek nagyobb figyelmet és az ösztöndíj által segítséget is kaphassanak.

Hegedűs Márk, fotó: Kapás Csilla

Támogatókat keresnek a programhoz
Összesen száz tehetséges, de nehéz helyzetben élő gyermeknek segít a Magyar Református Szeretetszolgálat. Fejér Zsófia, a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram koordinátora lapunknak elmondta: tíz hónapon át öt-ötezer forintot adnak a gyermekeknek. Ezzel például abban segítenek, hogy a gyermek eljusson egy-egy versenyre, vagy épp tudjon kottát vásárolni. A pályázó gyermekek művészeti (tánc, zene és képzőművészet), továbbá sportban és más tudományágakban nyújtanak kiemelkedőt. A diákok nemcsak Magyarországról, hanem a határon túli régiókból is pályázhattak. Az MRSZ évente ötmillió forintot fordít a programra. Az szervezet vallja: a tehetség kincs, és azért dolgoznak, hogy a szűkös anyagi lehetőségek ne jelentsenek akadályt a tehetség kibontakoztatásában. A program támogatására a szeretetszolgálat pénzadományokat elfogad.

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja karácsonyi és újévi számában.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió