A menekültkérdésről teológiai szemmel

2015. október 29., csütörtök

Alapításának 90. évfordulóját ünnepli a Theológiai Szemle. A szaklap ünnepi számának témájául a migrációt választotta a szerkesztőbizottság. A lap története során mindig reagált az aktualitásokra, ezért döntöttek most úgy, hogy a menekültkérdéssel foglalkoznak.

A Szegeden bemutatott lapszámról Bóna Zoltán főszerkesztő elmondta: nem a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa vagy bármely tagegyháza véleményét közli, hanem „gondolkodó és ismeretekkel rendelkező tudósok véleményét, hiszen a lap nem közlöny, hanem tudományos szaklap". A témaválasztás kapcsán a főszerkesztő azt is elmondta, hogy a lap mindig is reflektált a világ kihívásaira, ezt a hagyományt követik most is. A szemlében többek között olyan írások kaptak helyet, mint Zsengellér József értekezése a bibliai migrációról, a kérdés biblika-teológiai alapvetéseiről, Mészáros Kálmán tanulmánya a migrációról az egyetemes és a magyar történelemben és megtalálhatók a számban Kanizsai-Nagy Dóra, a Református Menekültmisszió vezetőjének gondolatai is.

A lapbemutató eseményen Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett Igét. A püspök a 139. zsoltár alapján – amelyet a menekülés zsoltárának nevezett – arról beszélt, hogy bár utasok vagyunk a világban, de velünk vándorló Istenünk van. Hozzátette azt is, hogy Isten nem regionális, hatalma nem szűnik meg az országhatárokkal, hanem velünk jön, bárhová megyünk is.

A Theológiai Szemle széles ökumenikus hátterű szaklap: a protestánsok mellett katolikus, ortodox és zsidó szerzők is kapnak publikálási lehetőséget. Az újságot kilencven éve alapították, és néhány év kihagyástól eltekintve folyamatosan megjelent. Jelenleg évente négyszer jelenik meg, a tördelési munkát a Kálvin Kiadó végzi. A szerzők valamennyien önkéntesen végzik munkájukat.

Hegedűs Márk

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2015. november 1-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.