A megújulás hozhat csak változást

2012. május 21., hétfő

Észre és erényre van szükség ahhoz, hogy egy közösség megmaradjon – hangsúlyozta a Református Zenei Fesztivál utolsó napján, a rendezvényen már-már hagyományosnak tekinthető előadásában Bogár László.

A Teológia épületében elhangzó előadásában Bogár László hozzátette: az előbbi a valóságról alkotott érvényes tudást, az utóbbi azt a bátorságot jelenti, ami ennek a tudásnak a gyakorlatba ültetéséhez nélkülözhetetlen. A közgazdász szerint ma is birodalmi függésben, a hazugság és a félelem örvényében élünk, jóllehet a jelenlegi rendszerről is azt állítják, hogy jó a magyar társadalomnak.

Az előadó hangsúlyozta: a demográfiai és az egészségügyi mutatók is katasztrofálisak hazánkban, de a mai átlagkereset reálértéke is csak a harmincnégy évvel ezelőtti szinten van, hiszen a globális pénzügyi hatalom a nemzeti jövedelem jelentős részét kiszivattyúzza az országból.

A Károli-egyetem professzora szerint társadalmunk még a kérdések felvetéséig sem jut el a jelenlegi helyzetben, nemhogy a problémák megoldását lehetővé tévő válaszok megfogalmazásáig. Az előadó figyelmeztetett: pusztán gazdasági intézkedésekkel nem oldhatók meg a bajok, lelki-szellemi-erkölcsi természetű megoldások kellenek, ezért a közösség-hagyomány-áldozat hármasához kell visszatérnie népünknek.

Mint elmondta, a kis terekben zajló változások jelenthetik a megoldást: nem a nagypolitika szintjén kell szembeszállni az országunkat megnyomorító birodalmi erőkkel, hanem a társadalom mikroszöveteit kell lelkileg-szellemileg-erkölcsileg megerősíteni és leválasztani a birodalmi függésről.

Kiss Sándor

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.