A korrupció ellen kampányol az EVT

2013. szeptember 12., csütörtök

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) közös felszólalásra hívja tagegyházait a korrupció ellen. Évente több mint ezermilliárd dollár tűnik el a világgazdaságból adócsalás, vesztegetések, és egyéb tisztességtelen eljárás útján.

2013. október 14-20 közötti EXPOSED 2013 nevű kampányával az EVT arra szeretné kérni az embereket, hogy emeljék fel szavukat a korrupció ellen. Ez a kezdeményezés a Micah Challenge International néven ismert keresztény együttműködéssel valósul meg (a keresztény szervezeteket tömörítő együttműködés nevét a Mikeás könyvéről kapta, alapigéje: „Mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben.").

A kampány javaslatokat fogalmaz meg a korrupcióval szembeni elköteleződés megvalósulására. Ennek részeként 2000 aláírás-gyűjtéssel egybekötött virrasztást tartanak az egész világon. A cél egy millió aláírás, és még további egy millió összegyűjtése és eljuttatása a G20-ak 2014 novemberi találkozására.

Az EVT aggodalma és a korrupció kérdésére adott válasza azon alapul, hogy Isten választási lehetőséget adott a szegénység kapcsán is. – fogalmazott Olav Fykse Tveit, az EVT főtitkára. „A korrupció a fennálló gazdasági struktúrában, a kultúrában és az értékrendben gyökerezik, amelyet a kapzsiság, a hatalomvágy, illetve a vállalatok, politikai testületek és egyéni gazdasági szereplők irányítanak." – mondta, hozzátéve, hogy a korrupcióval szembeni fellépés az isteni igazságosság fenntartásának ügye.

Az EVT főtitkára fontos előrelépésnek tekinti az EXPOSED akcióját, amely összhangban van a szervezet azon célkitűzésével, hogy segítsék az egyházakat a gazdasági igazságosság elleni küzdelmükben. A szegénység, gazdagság és ökológia témájával foglalkozó program olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a kereskedelem, az ökológiai eladósodás, az egyre fokozódó kapzsiság, a tisztességes munka és a globalizáción túli alternatívák keresésére tett erőfeszítések. Az EXPOSED kampány célkitűzései összecsengnek az Egyházak Világtanácsának következő Nagygyűlésének témájával: „Az élet Ura vezet bennünket az igazságra és a békére." Az október 30 és november 8 között Puszanban megrendezésre kerülő EVT Nagygyűlés plenáris ülése is foglalkozik majd az említett kérdésekkel.

Külügyi Iroda
Fordította: Kinczel Mónika
Forrás: Oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.