A Királyhágómelléki Református Egyházkerület közleménye

2010. május 29., szombat

alt"A hála és köszönet mellett kifejezzük azon reményünket is, hogy végre megszakad az anyaországi, főleg baloldali politikusok által képviselt tartózkodó magatartás a leszakított területeken élő magyarokkal szemben" – olvasható abban a közleményben, amelyet a  Királyhágómelléki Református Egyházkerület adott ki. Május 28-án tartott közgyűlésükön ünnepi határozatban örökítették meg a Magyar Parlament által május 26-án elfogadott törvényt, amely magyar állampolgárságot biztosít a Kárpát-medencében élő magyarok számára.

Közlemény

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület 2010. május 28-án tartott közgyűlése ünnepi határozatban örökíti meg a Magyar Parlament által 2010. május 26-án elfogadott törvényt, amely  magyar állampolgárságot biztosít a Kárpát-medencében élő magyarok számára. A hála és köszönet mellett kifejezzük azon reményünket is, hogy végre megszakad az anyaországi, főleg baloldali politikusok által képviselt tartózkodó magatartás a leszakított területeken élő magyarokkal szemben. Reméljük, hogy többé nem fordul elő, hogy a szomszéd államok érzékenysége és főleg szeszélye befolyásolja a magyar nemzet egységtörekvését, annál is inkább, mivel ezek az országok már jóval korábban gondoskodtak a határaikon kívül rekedt nemzettársaikról. Nem vonjuk kétségbe sem a román, sem a szlovák kettős állampolgárság létjogát, ugyanakkor követeljük, hogy a Magyar Országgyűlés által szentesített kettős állampolgárságról szóló törvényt mindenki tartsa tiszteletben. Elutasítunk minden olyan megszólalást, vagy szándékot, amely megfosztaná az anyaország területén kívül rekedt magyart az Európai Unióban természetesnek vett kettős állampolgárság jogától.


Tiltakozunk a felvidéki magyar testvéreinket érő fenyegetés ellen, és tűrhetetlennek tartjuk a pénzbeli büntetések, vagy a jelenlegi, állampolgárságtól való megfosztást kilátásba helyező rendeletek foganatosítását.
Köszönetet mondunk a FIDESZ-KDNP koalíciónak, Orbán Viktor miniszterelnöknek és a mellettük nemzetmentő szolgálatot teljesítő testvéreinknek a határozottságért, amellyel pontot tettek az aggodalmakkal és félelmekkel kialakult helyzet végére.


Köszönetet mondunk a nemzetgyógyító határozatért, ugyanis ebből a helyzetből másként kezelhető a trianoni tragédia, a kommunizmus lelket megbénító tette vagy a 2004. december 5-i népszavazás gyászos eseménye. Köszönetet mondunk azoknak, akik a népszavazás alkalmával igennel szavaztak, és azóta is hordozták a nem-szavazatok gyalázatát.


Istennek hálatelt szívvel megköszönjük, hogy a sok próbatétel között élő magyaroknak világosságot adott, és kiutat mutatott. Imádságra szólítunk fel minden becsületes embert, hogy a megtett lépést újabb nemzeterősítő lépések kövessék.

Nagyvárad, 2010. május 28.


A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Közgyűlése


Kovács Zoltán                                                                             Csűry István
főgondnok                                                                                     püspök

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.